Prešernovi nagrajenci iz slovenske Istre

Bežigrajska galerija 2 predstavlja risbe, slike, grafike in kipe Prešernovih nagrajencev iz slovenske Istre iz zbirke Obalnih galerij Piran in iz zbirke Prešernovih nagrajencev Kranj. Likovna dela, ki so bila na ogled v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj, predstavljajo najpomembnejša dela Zvesta  Apollonia, Aleksija Kobala, Janeza Lenassija, Živka Marušiča in Andraža Šalamuna.

V sredo, 2. oktobra ob 19 uri, bodo razstavo odprli: Jelka Pečar, direktorica Obalnih galerij Piran, Marko Arnež, vodja galerije Prešernovih nagrajanecev Kranj in Andrej Medved, kustos in dolgoletni umetniški vodja Obalnih galerij Piran, ki je zasnoval zbirko Obalnih galerij.


Prešernovi nagrajenci iz Istre
Likovne zbirke Obalnih galerij Piran so rezultat večdesetletnega in še trajajočega zbiranja likovnih del ter dopolnjevanja posamičnih zbirk: na začetku, v sedemdestih letih, z ustanovitvijo javnega zavoda Obalne Galerije Piran je le-to bilo dokaj naključno, že v naslednjem desetletju pa so opazni izoblikovani vsebinski koncepti posameznih zbirk. Skrbno načrtovani redni odkupi, ki so skladni s programsko usmeritvijo zavoda, pa donacije in organizacija mednarodnih manifestacij (na primer Mednarodni slikarski ex-tempore, Mednarodni kiparski simpozij Forma viva Portorož, v preteklosti tudi fotografska kolonija Koštabona in druge); vse to je ustvarilo današnje zbirke, ki predstavljajo že pomembno kulturno dediščino Istre, širšega nacionalnega in mednarodnega prostora od druge polovice prejšnjega stoletja dalje. Sestavni del teh zbirk so seveda tudi likovna dela petih ustvarjalcev: Zvesta Apollonija, Aleksija Kobala, Janeza Lenassija, Živka Marušiča in Andraža Šalamuna, ki so razstavljena na pričujoči razstavi. Vsakdo izmed njih je, nekateri še vedno, na različne načine soustvarjal to pomembno umetnostno področje v ožjem lokalnem pa tudi mednarodnem prostoru, kar dokazujejo prejete najpomembnejše nacionalne nagrade za kulturo, to so nagrade Prešernovega sklada.  

Foto: Živko Marušič, Ujetniki dima III, 1986, olje na platnu, 130 x 148 cm © Marko Tušek 

Zunanje povezave: Prešernovi nagrajenci iz slovenske Istre

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid