Veliki gala koncert Godalkanje - Balfolk

  • Kaj: Etno / glasbe sveta
  • Kdaj: nedelja, 3.11.2019 od 18.00 do 21.00
  • Kje: Festivalna dvorana, Ljubljana
  • Prireditelj: Boombox komunikacije
  • Vstopnina: Predprodaja: odrasli 9 eur, otroci (3-18 let) 4,5 eur // na dan dogodka: odrasli 12 eur

Celovečerni glasbeno – plesni dogodek ob spremljavi godal posvečen Balfolku!

 

Nastopajo:

WOUTER VANDENABEELE (violina; Belgija)

BARJA DRNOVŠEK (violina)

SLOVENIAN FIDDLE GANG (godala)

GODALKANJE - udeleženci delavnic, gostje iz Švedske

 


 

V nedeljo, 3. novembra, zadnjo nedeljo krompirjevih počitnic, bo Festivalno dvorano že tretjič zapored preplavil zvok godal in danes že tradicionalni Veliki gala koncert Godalkanje. Po tem, ko smo lani užili vzdušje srbskega slavja in se naplesali kola, se letos selimo na zahod Evrope. Osrednja tema večera bo tokrat Balfolk oz. v grobem prevodu ‘plesi sveta’.

Balfolk oz. 'plesi sveta' izvirajo iz Francije, Italije in Belgije, svoj ponovni razcvet pa je Balfolk doživel v zadnjih desetih letih, ko se je, tako kot nekoč, zunaj na trgih mest, začelo dobivati na stotine plesalcev in glasbenikov, da bi plesali plese v paru, kot so mazurka, skotiš, valček, plese v krogu, kot so circle circassian, chapelloise, bourree in plese v vrsti, kot so andro, hanter dro in drugi. Seveda ob glasbeni spremljavi. Tudi Ljubljana ni zaostajala in še danes se pod arkadami srečuje skupina plesalcev in glasbenikov.

 

 

Nastopajoči na Godalkanju

Osrednji gost letošnjega Godalkanja bo belgijski multižanrski violinist Wouter Vandenabeele ob spremljavi Jeroena Knapena na kitari. Wouter je sicer ustanovitelj festivala ‘Fiddlers on the move’ v belgijskem mestu Ghent, kamor prihajajo mentorji in znanja željni iz vse Evrope. Poleg tega poučuje različne violinske stile, vodi delavnice po celem svetu in igra v mednarodnih zasedbah, kot so Tamala, Olla Vogala, Ghent Folk Violin Project … Poleg njega in Barje Drnovšek bo nastopila tudi najstniška zasedba najbolj entuziastičnih Godalkarjev, ki se jih je oprijelo ime ‘Slovenian Fiddle Gang’. Samo v letošnjem letu so mladeniči in mladenke že koncertirali po Italiji, Luksemburgu, Belgiji, Srbiji, Španiji in seveda doma, in se izobraževali še v Bolgariji. Posebni gostje bodo še skupina švedskih učencev in učiteljev, ki poleg violin igrajo tudi švedski ljudski inštrument ‘nyckelharpo’.

Barja Drnovšek in Wouter Vandenabeele pa bosta pred koncertom skupaj vodila tudi instrumentalne delavnice, odprte za vse godalce. Del naučenega repertoarja z udeleženci teh delavnic bo prvič možno slišati prav 3.11. na Velikem gala koncertu Godalkanje, zato vseh nastopajočih pravzaprav ne moremo napovedati vnaprej. Prijava na delavnice je še mogoča, več informacij pa najdete na spletni strani Godalkanja.

 

Na odru bo torej pestro, kaj pa pod njim? Brez plesa ni Balfolka! Ker so osnovni koraki balfolk plesov večinoma tako enostavni, da se jih lahko nauči vsak, bo tik pred koncertom na licu mesta organizirana krajša delavnica plesov. Vodila jo bo Mija Koderman, ki je zaslužna, da so ‘plesi sveta’ sploh prestopili slovenske meje. Hkrati pa spremljajte tudi Godalkanje Facebook, kjer bodo najavljene morebitne dodatne plesne delavnice.

Pridite torej sami, v paru, z družino ali prijatelji – Balfolk vas bo očaral, Godalkarji pa navdušili!

Vir: Boombox komunikacije, Napovednik.com

Zemljevid