Iva Tratnik: Kaktoida

Vabimo vas na ogled razstave akademske slikarke Ive Tratnik z naslovom KAKTOIDA, ki bo na ogled od torka, 1. oktobra do srede, 23. oktobra 2019, v Atelje Galeriji na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

Akademska slikarka in vsestranska umetnica Iva Tratnik se izraža skozi različne umetniške zvrsti: vse od tekstilnega kolaža in olja na platno do kiparstva, instalacij in performansa. Leta 2012 je magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, od takrat naprej pa deluje kot samostojna umetnica.


Večina njenih del obsega velike formate olja na platnu, platna kot kolažirane tkaninske ustroje, portrete, risbe, svetlobne instalacije, artefakte iz kavčuka, risbe in instalacije. Kot soavtorica je sodelovala s slikarjem Markom Jakšetom, nastopala pa je tudi v plesnih predstavah, butoh predstavah ter v performansih in multimedijskih improvizacijah.


Razstava Kaktoida se oblikovno in vsebinsko navezuje na predhodno razstavo Blanchè – imaginarna džungla, v kateri je avtorica s ponavljajočimi se motivi hroščev, pijavk, biserov – jajčec in eksotičnega rastlinja prikazala lastne imaginarne prostore.


Tokratno razstavo sestavljajo olja na platno velikih dimenzij in močnih barv, ki s poudarjeno geometrizirano figuraliko gledalca pritegnejo in ga vodijo prek razmisleka o pomenu dela do idej o smislu in principih življenja ter o ustroju sveta. Na vseh razstavljanih delih kot protagonist umanjka človek, na njegovo mesto pa avtorica postavi floro in favno, ki usmerjata in obvladujeta prihodnost človeških igrač, ter korpuse brez lastnih želja prepusti samovolji dominantnega okolja.


Avtorica združuje nenavadno, mestoma pretresljivo tematiko s privlačnostjo likovne izvedbe, ki jo zaznamujejo geometrizacija teles, ignoriranje perspektivično kompleksne postavitve in močna konturna risba, ki pušča vtis cizelirno plastificiranih figur. Tako v oljno tehniko prenaša nekatere lastnosti, ki jih je mogoče pripisati likovni igri, poznani v tehniki tkaninskih kolažev, kjer se po eni strani jasne barvne ploskve med seboj prekrivajo, po drugi pa ustvarjajo prostore, ki služijo le barvni opori kolaža. Tu se avtorica odmakne od tradicionalnih tehnik in v svojih delih natančno izdela tudi manj pomembno barvno ozadje, ki ga nadgrajuje, povezuje in osamosvaja z vpeljavo repetitivnih geometričnih vzorcev. Na ta način od gledalca zahteva, da svoj fokus razširi, vodi njegov pogled iz enega izhodišča v drugega, iz celote v detajl in ustvarja željo po tem, da bi s svojim pogledom zaobjel vso površino dela.


S svojo izdelano likovno govorico vodi skozi spreminjajoči se svet, poln skrivnosti, ki jih prek jasnih geometriziranih ploskev deloma razkriva, s prekrivanjem pa spretno umakne pogledu ter s tem ustvarja interaktivno igro, prek katere vzpostavlja svojstveno komunikacijo z gledalcem.


Nosilna slika razstave je Kaktoida Metamorphosis, pri kateri lahko opazujemo poudarjeno geometričnost v prvem planu predstavljenih teles in objektov, ki v navideznem drugem planu slike izgubljajo svojo ostrino in drsijo v vedno večjo organskost linij.


V prvi plan slike so postavljene rastline kaktusovke, ki so znane po svoji prilagojenosti življenju v sušnih predelih in sposobnosti preživetja daljšega časovnega obdobja brez osnovnega življenjskega vira – vode. V drugem planu slike opazujemo korpuse, bitja brez lastne konsistence, ki s svojo geometrično formo materializirajo organskost telesnega motiva in poudarjajo občutek depersonalizacije. Gledalčev pogled pritegnejo kokoni metuljev, ki odprti visijo v ozadju in nas napeljejo na misel o procesu preobrazbe, ki jo avtorica implicira tudi z uporabo motiva lobanje – simbola smrti in konca, a hkrati spremembe in novega začetka. Kaktoida Metamorfozis je prikaz rituala preobrazbe, ki jo, nekje v ozadju, doživljajo tudi kulturni in socialni korpusi sodobnega sveta ter ki vliva upanje na izgon duha objektifikacije teles in na vzpostavitev pravičnejše družbe.


Kot pravi Alenka Domjan: "Ideja, rojena iz niča, ne obstaja. Čeprav je bila spočeta v trenutku, ima svoj duševni, časovni in prostorski temelj. Ideja je umetnikovo zatočišče, objame ga in zavije v svoje nedrje pred viharjem družbene puščave.

__________________________________________________

Iva Tratnik: Kaktoida Metamorphosis, 2019, olje na platno, 175 x 240 cm

Vir: Atelje Galerija, Napovednik.com

Zemljevid