Cellofest Ljubljana 2019

  • Kaj: Klasična glasba
  • Kdaj: torek, 15.10.2019 do petek, 25.10.2019
  • Kje: Različna prizorišča, Ljubljana
  • Prireditelj: Im.puls
  • Vstopnina: Spletna stran Cellofesta

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal že tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljana bo vključeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico za osemdeset najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah; kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oz. ansambelski inštrument. Dokazuje, da je violončelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja kot historični inštrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov, dejavnih tako doma kot v tujini, in bogati naš in vaš praznik violončela v Ljubljani. 

Letos bodo na Cellofestu Ljubljana sodelovali: italijanski violončelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste, Marco Testori, ugledni italijanski baročni violončelist, ki je bil vrsto let prvi čelist enega najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico, hrvaška jazzovska violončelistka Asja Valčić, ki že 19 let živi in ustvarja na Dunaju, naša ugledna violončelistka Karmen Pečar Koritnik (z njo bo nastopil mednarodno priznani pianist Aleksandar Serdar), 12-članski Cellofest ansambel, ki bo že tradicionalno igral na otvoritvi festivala in ki ga sestavljajo izvrstni domači violončelisti (z njimi bosta na otvoritvi nastopila vsestranska glasbenika > mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in harmonikar Marko Hatlak), 10-članski violončelo sestav pod taktirko Sebastiana Bertonclja z operno obarvanim sporedom "La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela", Kvartet violončelov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, študenti violončela ljubljanske in tujih Univerz ter orkester najmlajših violončelistov iz vse Slovenije!

Več informacij o programu, seminarjih in delavnici Cellofesta lahko dobite na uradni strani cellofestljubljana.si

Zunanje povezave: www.cellofestljubljana.si/Nakup vstopnice na Eventim

Vir: Im.puls, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Enrico Dindu, Marco Testori, Asja Valčić, Larmen Pečar Koritnik, Nuška Drašček, marko Hatlak, Sebastian Bertoncelj

Zemljevid