Pot močvirskih škratov na Mali plac

Pot močvirskih škratov na Mali plac je nova pravljično- doživljajska pot na Ljubljanskem barju!

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov.

Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr!  In prav otroci so tisti, ki lahko Mali plac rešijo tega škratjega uroka.

Na poti otroci s pomočjo Močvirske beležke, ki jo dobijo na izhodišču poti v Športnem parku Bevke, iščejo skrivnostni iizrek, s katerim bodo pregnmali urok močvirskih škratov. Seveda jim to uspe, pri tem jim na poti pomagajo barjanske živali, ki jih srečajo na poti. Kar 16 velikih lesenih skulptur, žigi in drugi didaktični elementi na poti, predvsem pa v vseh letnih časih čudovita narava poskrbio, da se na poti zabava cela družina in da 3,2 km poti vsi otroci zlahka prehodijo. Čaka vas prava močvirska dogodivščina!

A pozor: pred obiskom preverite, kakšno je stanje s komarji, kajti v določenem obdobju je škratji urok res zelo močan; na

Pot močvirskih škratov na Mali plac ima svojo zgodbo v slikanici Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna. V zgodbi se pogumna želva Bevka spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac. Pravljica je tusdi uglasbena in je izšla na CDju Dve škratji in ena polšja. Kdor pozna zgodbo, še močneje doživi pustolovščino na Malem placu!

 

Vir: Zavod Škrateljc, Napovednik.com

Zemljevid