Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Aco Bišćević

Wiener Kaffeehaus, Bečki kafić, dunajski kafić, dunajska kavarna – naš koncert imenujte, kakor koli želite. Trije prijatelji, trije glasbeniki smo izbrali program, ki ga imamo radi in vam ga z veseljem predstavljamo. Tesno je povezan z Dunajem, nekdaj mogočnim središčem, kjer so prebivali največji glasbeniki, umetniki in misleci, mesto, ki da veliko.

Irena Grafenauer: "Kljub vsem izkušnjam, ki so mi onemogočale rast in razvijanje, sem ostala zvesta umetnosti, življenju, in čeprav se mi je telo odzvalo na nemogoče, mi umetnosti, življenja, nihče ne more iztrgati iz srca. Postati sem morala kmetica, da lahko zadržim svobodo v tem, da sem tista umetnica (človek), ki ne pozna konca zvestobe, predajanja in olajšanja le njej …, njemu … Vsakemu bitju želim, da si upa zaživeti in se zave, da je vsak dan nov dan … "                           

Mate Bekavac je prepoznan kot eden največjih klarinetistov svoje generacije. Kjer se pojavi, je proslavljen med kolegi in kritiki kot vročekrvni glasbenik, ki si upa tvegati in ne podleže modernim tendencam glasbene industrije. Študiral je v največjih glasbenih središčih: v Gradcu, na Mozarteumu v Salzburgu, na Juilliardu v New Yorku ter pariškem konservatoriju. Kot solist in komorni glasbenik se redno pojavlja z največjimi dirigentskimi imeni in slavnimi glasbeniki današnjega časa. Je dobitnik številnih mednarodnih glasbenih nagrad.

Aco Bišćević je študiral petje in čembalo na salzburškem Mozarteumu, kjer je že v času študija pel v vrhunskih zborih in se udeleževal mojstrskih tečajev. Med njegovimi mentorji ima pomembno vlogo tudi Irena Grafenauer. Dolga leta je vodil Komorni zbor Aeternum. Nastopa kot operni pevec (Triquet v Jevgeniju Onjeginu, Amor v Orfeju in Evridiki, Acisa v Acis in Galateja, …),  in na največjih evropskih opernih odrih (milanska Scala, Komische Oper Berlin, Theater Innsbruck, Salzburške letne igre, …). 

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid