Kristalni abonma: Glasba za Ravensbruck

Ravensbrück je bilo največje žensko koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Danes, osemdeset let pozneje, pevke vokalne skupine Gallina ob spremljavi harmonike in citer izvajajo cikel pesmi Meni se zdi, da prihaja pomlad v priredbi Katarine Pustinek Rakar, ki so jih v Ravensbrücku prepevale slovenske taboriščnice. V spomin in opomin so nastale novo ustvarjene kompozicije mladih skladateljic: Das Ende Melani Popit, Zimski dan Ane Zlobko na besedilo Simona Gregorčiča in Hrepenenje Teje Merhar na besedilo Franca Zbašnika.

Gre za edinstven primer v slovenski glasbeni literaturi, saj se skladbe za ženski kvartet, harmoniko in citre v njej pojavijo prvič. S pretresljivimi kompozicijskimi sredstvi nas skladateljice opominjajo, da nas zgolj časovna razdalja loči od grozljivih dogodkov druge svetovne vojne, družbi postavljajo ogledalo in širijo zavest ter ohranjajo spomin v opomin prihodnjim generacijam.

Vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega džeza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.

V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo: zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe. Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju Lipanjski zvuci v Petrinji (Hrvaška) zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila grand prix. Leta 2016 so izdale drugo zgoščenko z naslovom Prikupnih pet in se predstavila na številnih koncertih doma in v tujini.

V letu 2017 je Gallina gostovala v Utrechtu na Nizozemskem ter se udeležila tekmovanja InCanto Mediterraneo (Sicilija, Italija), kjer je osvojila prvo mesto v sakralni kategoriji. S projektom Gallina DeLux, ki je povezoval vokalno glasbo z arhitekturo in svetlobo, je skupina pripravila nov sklop koncertov, s posebnim poudarkom na ljudski glasbi in ravno za to priložnost napisanimi novitetami znanih slovenskih skladateljev. Na mednarodnem tekmovanju CorAmare v Sestri-Levante (Italija) leta 2018 je Vokalna skupina Gallina zmagala v dveh kategorijah in osvojila grand prix tekmovanja.

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid