Kristalni abonma: Med nebom in zemljo

Rdeča nit programa je skrivnost avtorstva znamenite stropne poslikave Celjski strop, ki je danes ključni kulturni spomenik Celja. Strokovnjaki umetnostne zgodovine, kot so dr. France Stele, dr. Emilijan Cevc in Ivan Stopar so v preteklosti zagovarjali različne teze, najnovejša študija dr. Daše Pahor je datacijo postavila v dvajseta leta 17. stoletja in avtorja poslikave umestila v krog slikarjev, ki so delali za dvor Rudolfa II. v Pragi.

Uvodna skladba (Leclair) se začne z izrazito basovsko linijo, ki se skozi celotni prvi stavek znova in znova dviga k zgornjim glasovom. Predstavlja element zemlje, trdno podlago, na kateri skladba stoji. Trio sonata je tako kakor človek, ki se postavi pokončno z nogami na tleh, da bi se lahko ozrl v nebo in segel po zvezdah z obema rokama. Dlani, polne zvezd, predstavljata dva solistična parta (flavta in violina), kot trup pri telesu pa v trio sonatah zemljo in nebo povezuje čembalo, ki igra tako basovsko linijo kot tudi tone v višjih legah. Stavki z različnimi razpoloženji predstavljajo obdobja življenja, skozi katera potujemo od prvega pa do zadnjega tona – venomer v iskanju in raziskovanju človeškega (zemlja) in božanskega (nebo) v nas samih. Korenine in krila!

Luka Železnik je študiral flavto v Ljubljani, v Stuttgartu in na dunajski univerzi za glasbo kot štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Izpopolnjeval se je tudi v igranju na baročno flavto in na mojstrskih tečajih ter zasebnih urah pri številnih priznanih flavtistih. Sodeluje v več orkestrih in komornih zasedbah.

Matej Haas je študiral na Univerzi Mozarteum Salzburg pri Igorju Ozimu ter na glasbeni akademiji v Baslu pri Rainerju Schmidtu. Kot koncertni mojster in solist sodeluje s številnimi domačimi in avstrijskimi orkestri. Od oktobra 2017 kot asistent poučuje violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Eva Dolinšek je študirala čembalo na Akademiji za glasbo Ljubljana na oddelku za staro glasbo pri profesorju Egonu Mihajloviću. Dejavna je na področju raziskovanja in oživljanja stare glasbe, tako s solističnimi nastopi, komornimi koncerti kot s strokovnimi predavanji in objavljanjem strokovnih člankov.

Sebastian Bertoncelj je reden gost na domačih in tujih odrih, kjer sodeluje z orkestri in priznanimi dirigenti. Poleg dolgoletnega študija pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval še v Stuttgartu, Luzernu in Salzburgu. Intenzivno se posveča komorni glasbi.

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid