Kristalni abonma: Darko Karajić

Darko Karajić bo na Glasbenem popotovanju skozi čas v solističnem delu koncerta na lutnji izvedel dela zlate dobe baroka v Italiji, Franciji in Nemčiji, in sicer skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Silviusa Leopolda Weissa, Roberta de Viseeja in Giovannija Zambonija Romana. V drugem delu se bodo Karajiću pridružili gostje iz Slovenije.

Darko Karajić je študiral kitaro pri profesorjih Dušanu Šaponji, Nadeždi Kondič, Dušanu Bogdanoviću in Veri Ogrizović. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Zagrebu, v razredu profesorja Istvana Römera. Magistriral in doktoriral je na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu, pod mentorstvom profesorice Vere Ogrizović.

Njegovo ukvarjanje s staro glasbo je povezano z delovanjem v zasedbi Musica Antiqua, ki je priredila svoj prvi koncert v Splitu leta 1985, nadaljevalo pa se je v zasedbi Renesansa, katere član je od leta 1991. Leta 2004 je v Beogradu organiziral Dneve lutnje ob podpori beograjske Fakultete za glasbo in Jugoslovanskega združenja klasičnih kitaristov. Od leta 2012 sodeluje tudi z zagrebško zasedbo Minstrel, od tega leta pa sodeluje tudi z ansamblom Anonimus 4, ki avtentično izvaja glasbeni repertoar zahodnoevropskega baroka. Naslednje leto je ustanovil ansambel Levant, s katerim interpretira glasbo srednjega veka in glasbo bizantinskega kulturnega prostora. Več let nastopa tudi z zasedbo New Trinity Baroque. Je idejni vodja mednarodnega ansambla Canso, katerega člani prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. S to zasedbo je ob podpori Inštituta Servantes iz Beograda leta 2016 izdal zgoščenko Rosa das Rosas (izbrane pesmi, posvečene Devici Mariji). Je avtor glasbene zbirke Johanna Sebastiana Bacha v kitarski izvedbi, ki jo je izdal Renaissance Early Music Center leta 2006. Pri založbi Laljak je leta 2015 izdal svojo prvo samostojno ploščo z naslovom Potovanje (Journey).

Darko Karajić predava kitaro na osnovnih in srednjih glasbenih šolah v Srbiji in na Fakulteti za glasbo v Beogradu.

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid