Kristalni abonma: Jasminka Stančul

Jasminka Stančul, rojena v Srbiji, je najprej študirala doma, pozneje pa na dunajski Visoki šoli za glasbo pri Noelu Floresu in v Švici v mojstrskem razredu pianistke Marie Tipo. Po zmagi na prestižnem mednarodnem Beethovnovem tekmovanju leta 1989 na Dunaju se je začela njena pianistična kariera strmo vzpenjati. Leta 2008 je prvič igrala z orkestrom iz Sydneyja in je gostovala na otvoritvenem koncertu sezone v Essnu. Leta 2009 je z velikim uspehom koncertirala s Stuttgartskimi filharmoniki in Slovaško filharmonijo. Redno nastopa na pomembnih evropskih klavirskih festivalih. Posebno plodno je bilo njeno sodelovanje z dirigentom Gustavom Kuhnom na Tirolskih slavnostnih igrah, s katerim je posnela odmevne zgoščenke z deli Mozarta in Beethovna. V sezoni 2011/2012 je bila rezidenčna umetnica v sloviti dunajski glasbeni hiši Musikverein, kjer je večkrat igrala z Dunajskimi simfoniki, pripravila dva recitala in nekaj komornih projektov. Stančulova ostaja vsakoletna gostja Dunajskih simfonikov. Leta 2012 je s pohvalnimi kritikami debitirala s Kraljevo filharmonijo v Londonu.

Med orkestri, s katerimi umetnica sodeluje, so še Camerata Salzburg, Beethovnov orkester iz Bonna, Stuttgartski filharmoniki, Filharmoniki iz Essna in Nürnberga, Berlinski simfonični orkester, nastopa pa tudi s Slovaško in Madžarsko filharmonijo ter z državnimi filharmonijami v Pragi, Varšavi in v Sankt Peterburgu ter z Avstralskim komornim orkestrom. V sezoni 2019/2020 bo igrala tudi s Slovensko filharmonijo in pod vodstvom dirigenta Jamesa Judda izvedla Saint-Saënsov Peti klavirski koncert.

Jasminka Stančul se ukvarja s komorno igro. Je članica Dunajskega godalnega kvarteta, Ansambla Dunajskih filharmonikov, od decembra 2006 pa tudi dunajskega Tria Brahms, s katerim je avgusta 2014 z velikim uspehom gostovala na Festivalu Ljubljana. Kritiki so navdušeni nad njeno klavirsko igro, ki jo označujejo čiste linije, bleščeči zvok in jasno zasnovana melodika v širokih pripovednih frazah.

Jasminka Stančul je od leta 2013 docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, trenutno poučuje tudi na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Jasminka Stančul

Zemljevid