Zoran Smiljanić: Ustava v stripu

Ljubljanski grad in Strip.art.nica Buch tudi letos pripravljata razstavo slovenskega avtorja stripa, tokrat bo razstavljal Zoran Smiljanić. Njegovo najbolj znano delo je petdelni zgodovinski strip Meksikajnarji, ki ga je ustvaril s pomočjo soscenarista Marijana Pušavca, lani pa je bil njegov strip Ivan Cankar: podobe iz življenja, po scenariju Blaža Vurnika, izbran za knjigo leta.

Na razstavi si boste lahko ogledali izbor strani Ustave v stripu. Smiljanić je na poljuden, zabaven in informativen način predstavil izbrane člene iz naše ustave, za popestritev pa bo Državni zbor RS dodal še Ustavo v Braillovi pisavi. Ustava v stripu je skupni projekt Državnega zbora in Ustavnega sodišča RS ob 20-letnici sprejetja Ustave Republike Slovenije.

Zoran Smiljanić je vrhunski umetnik na področju stripa, ilustracije in karikature, udejstvuje pa se tudi kot kritik, kolumnist in filmski scenarist, je dobrodošel gost na razstavah, voditelj stripovskih večerov v Mestni knjižnici Kranj, aktiven pedagog in teoretik stripa ter raziskovalec medija. Pronicljivo spremlja politično dogajanje okoli sebe in ga kritično, z osebnim pristopom ter humorno in humanistično, vendar nikoli pridigarsko ali pretenciozno, podaja v svojih delih. Je vrhunski kronist slovenske zgodovine. Odlikujejo ga filigranski scenarij, živa in sugestivna risba, dosledna dokumentiranost zgodovinskega obdobja, emotivna moč likov, epska širina in smisel za detajle, jedri dialogi, brezhibna montaža. Njegova dela nikoli niso enodimenzionalna ali ideološko navijaška, temveč večplastna, izzivalna, poznavalska in vedno intrigantna, predvsem pa humana in pozitivna.

 

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Državnim zborom Republike Slovenije in s Strip.art.nico Buch.

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid