Prostor v prostoru, gostovanje razstave v UGM

Po postavitvi v Narodni galeriji bo del prve velike pregledne razstave o scenografiji na Slovenskem v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje gostoval v Mariboru.

Razstava Prostor v prostoru je prva pregledna razstava, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih. Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča, … ) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje. Razstava je tudi umeščena v program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.

 

 
Otvoritveno vodstvo: v petek, 4. oktobra 2019 ob 18. uri

Otvoritev: v petek, 4. oktobra 2019 ob 19. uri

Voden uvodni ogled na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje: v petek, 18. okrobra 2019 ob 19. uri

Zunanje povezave: PROSTOR V PROSTORU: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, gostovanje razstave v Mariboru

Vir: Slovenski gledališki inštitut, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenski gledališki inštitut:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid