Javna seja - Avtomat


Avtomat je totalen queer universale — producent, DJ, vokalist, grafični oblikovalec in aktivist ter član našega sestrskega kolektiva Oramics s Poljske. Obiskuje nas po napadu desničarskih skrajnežev na prvi Paradi ponosa v Białystoku in vzpostavljanju t.i. "LGBT-free" con po državi. Kot odziv na ponovno eskalacijo sovraštva in nasilja na Poljskem, je kolektiv Oramics, v sodelovanju z založbo New York Haunted, izdal kompilacijo 121 skladb TOTAL SOLIDARITY. Izkupiček od prodaje kompilacije bo v celoti namenjen poljskim LGBTQIA+ organizacijam.

Z Avtomatom se bo pogovarjal Luka Volk.

Obvezno domače branje:

IGNORANCE HA (TOTAL SOLIDARITY - benefit compilation for grassroot LGBTQIA+ organizations in Poland, Oramics & New York Haunted, 2019)

A MESS (grids 1, outlines, 2019)

Poljska je klasičen primer tega, kaj se lahko zgodi, če na oblast prileze vlada s skrajno desnimi političnimi prepričanji. In na njej tudi ostane. Konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) se leta 2015, ravno na vrhu t.i. "begunske krize", s pomočjo populistične retorike vrne v vlado in prevzame večino v parlamentu. Če je leta 2016 prizadevanja vlade za omejitev umetne prekinitve nosečnosti, pod okriljem takratne premierke Beate Szydło (PiS), in Rimokatoliške cerkve, uspel ustaviti Črni ponedeljek, je vodilna stranka PiS istega leta preprečila, da bi bilo nasilje nad LGBTQ+ osebami deklarirano kot zločin iz sovraštva. In tako je v Białystoku prišlo do nasilja, čeprav očitno ne izrojenega iz sovraštva, ki ga lahko obsodi celo sam premier Mateusz Morawiecki (PiS). Poudaril je, da tako on kot njegova stranka "obsojata to agresivno vedenje" in da "je na Poljskem prostor za vse, zagotovo pa ni prostora za huligansko vedenje." To seveda zveni nekoliko ironično, če je ravno njegova stranka poskušala preprečiti, da bi se homoseksualci lahko zaposlili v šolskem sistemu, saj naj tam ne bi bilo prostora za "perverzije, ki vodijo v zaton civilizacij." Pa kaj?

"Here's a ballroom track for the hard times for the LGBTQ+ community in Poland, featuring a conservative Polish MP, Krystyna Pawłowicz, commenting on how LGBT relationships are unproductive and the state cannot sanction them. LET'S VOGUE THROUGH IT TOGETHER!"
— Avtomat o skladbi Ignorance Ha

klubski dogodek:

Pogovor bo potekal v angleščini.
_________________________________________________
Javne seje so pogovori v živo z glasbeniki_cami, ki jih ob gostovanjih v Klub Monokel in Klub Tiffany soorganizirata Ustanova in Pritličje. Gostje so družbeno angažirani umetniki_ce, ki jih je pomembno poslušati in slišati.

Vir: Pritličje, Napovednik.com

Zemljevid