Opazovanje neba/Space night 14.9.2019

OPAZOVANJE NEBA/Space night - SATURN

Za zaključek poletnih počitnic vas vabimo, da se udeležite  že tretjega letošnjega OPAZOVANAJA NEBA – Space night na strehi našega Centra Noordung. Za vas bomo priredili strokovno predavanje profesorja IGORJA ŽIBERNE o planetu Saturn. V predavanju bomo predstavili kratko zgodovino raziskovanja drugega največjega planeta v Osončju. Spoznali bomo njegovo notranjo zgradbo in procese v Saturnovi atmosferi. Posebno pozornost bomo namenili Saturnovi obročem, ki so za razliko od Jupitrovih, Uranovih ali Neptunovih vidni celo z Zemlje. Spregovorili bomo tudi o tem, zakaj ima Saturn obroče in zakaj so tako lepo vidni. Na opazovanju, ki bo sledilo, bomo v primeru jasnega vremena planet in njegove obroče tudi opazovali.

Prijave na dogodek: info@center-noordung.si 

Vabljeni!

IZPOSTAVLJAMO:

Prof. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru. Doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora.

Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.

 

Vir: Noordung Center Vitanje, Napovednik.com

Zemljevid