O belem mucku, ki je bil čisto črn

Predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn z zgodbo o mačji družini najmlajše na igriv in humoren način uči strpnosti, razumevanja drugačnosti in medsebojnega spoštovanja. Drobni črni muc, ki se pojavi med novim naraščajem majhnih belih kepi

Predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn z zgodbo o mačji družini najmlajše na igriv in humoren način uči strpnosti, razumevanja drugačnosti in medsebojnega spoštovanja. Drobni črni muc, ki se pojavi med novim naraščajem majhnih belih kepic v družini Belimuc, kjer so bili vsi od nekdaj beli, poskrbi za pravo presenečenje: "Saj je prav tak kot košček premoga na preprogi iz snega!" Uprizoritev to barvno nasprotje preplete v vsebini in likovni podobi lutk iz polstene volne. Pisana lesena scenografska konstrukcija postane prizorišče prijateljske igre mačjih mladičev, polne zagat črnega muca, ki pri skrivanju pod snežno belimi odejami ni prav nič uspešen in ima s svojo barvo, tako različno od bratov in sester, kopico težav, ter tudi družinske ljubezni, ki poskrbi za hudomušen razplet.

Utemeljitev strokovne komisije


Uprizoritev v lutkovno in scensko razgibanem odrskem prostoru ter igrivem in ljubečem okolju prikupne mačje družine z občutkom odmerja preplet dinamično razigranega dogajanja in vzdušja topline ter naklonjenosti. Funkcionalno in estetsko domišljena vizualna podoba z izbiro materialov, barv in možnosti za animacijo ter manipulacijo scenskih elementov, nežna zvočna podoba in učinkovito vodenje pripovedi s številnimi drobci humornih in poetičnih presenečenj sooblikujejo uprizoritev, v kateri se nelagodje malega črnega mucka nevsiljivo preplete z vsakdanjim dogajanjem ter razreši v duhoviti in pomenljivi izpeljavi, ki gledalce zlahka pritegne v razmislek o neizogibni raznolikosti, njenem razumevanju in sprejemanju.


Vir: Napovednik.com, Lutkovno gledališče Ljubljana

Zemljevid