Tomaž Furlan: Artist Is on Vacation!?

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Tomaža Furlana, Artist Is on Vacation!? Otvoritev bo v soboto, 7.9., ob 21.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak (AKC Metelkova mesto).

Lepo vabljeni tudi na ostale dogodke, ki potekajo ob 26. obletnici AKC Metelkova mesto.

 

Tomaž Furlan: Artist Is on Vacation!?

"Artist way of life" je v modernosti opevan fenomen, ki se je tako kot vsi trendi skozi novejšo zgodovino nihajoče spreminjal. V tem kontekstu je množica "univerzalnih" resnic o umetniku pojasnila, kaj, kdo in kako je biti umetnik. Boem, z možgani utrujenimi od hlapov terpentina in alkohola. Aktivist, s telesom utrujenim od političnih in avtodestruktivnih praks. Zdelanec od revščine in nenehnega iskanja resnice. Lahko je tudi podjeten inženir novega sveta z dobičkonosno dodano vrednostjo. Mogoče le uboga nerazumljena duša.

Kaj je torej bolj pomembno? Nas zanima umetnina? Nas zanima umetnik? Je življenjski stil umetnika indikator vrednosti umetnine? Je početje umetnika lahko gledišče vsebine umetnosti? Je umetnik vedno prisoten, kot recimo Marina Abramović, ali je umetnik mi vsi, kot nam prigovarja Joseph Beuys? Je umetnik kdaj na dopustu? Si kdaj spočije Telo in Možgane? Umetnik kdaj Ne Dela?

Postavitev "Artist Is on Vacation!?" govori o umetniku 24/7. Tudi, ko ni na piedestalu.


Tomaž Furlan (1978, Kranj) se je po končani srednji šoli vpisal na Akademijo za Likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral kiparstvo. Pri delu ga predvsem zanima video ali videoperformans, kar pa ne izključuje drugih umetniških tehnik, ki lahko prenašajo željeno sporočilo.
Svoja dela je predstavil na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med njimi: Knjiga umetnika v Sloveniji 1966–2010, Galerija Kresija, Ljubljana, 2010; Videospotting in Videodokument v Gallery 3,14, Bergen, Norveška, 2008; Paralelni svetovi, AKC Metelkova Mesto, 2009; Limited access II, Parkingallery v sodelovanju z Azad Gallery, Tehran 2009; In the loop: Contemporary EU video art, Washington, ZDA, 2010; Dobesedno brez besed, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana, 2010; Manifesta 9, Genk, Belgija, 2012; Biennal Exhibition Multimeridian ’12, Pula, Croatia; U3, MSUM, Ljubljana 2013; Sedanjost in prisotnost, MSUM, Ljubljana 2014; Port Izmir 14, Izmir, Turčija, 2014; Technical Unconscious, Porto, Portugalska, 2014; Tomaž Furlan Wear series 2005 – 2015, Musée d’art contemporain de la Haute-Vienne – Château de Rochechouart, Francija; Sesto Award 2015, San Vito al tagliamente, Italija, 2015; S’Wanderful – Ineditos 2015, La casa Encedida, Madrid, Španija, 2015; Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015, MSUM, Ljubljana, 2016.
Leta 2012 je prejel nagrado Skupine OHO za mlade umetnike (2012). S svojim delom je sodeloval na več simpozijih doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani in Škofji Loki.Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Doroteja Erhatič
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

 

 

 

Vir: Nočna izložba Pešak, Napovednik.com

Zemljevid