Jan Rozman: Predmetenje

V performansu Predmetenje se Jan Rozman sooči s stvarmi – s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je visceralni odziv na svet stvari v katerem živimo. Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo – ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat.

Koncept in izvedba: Jan Rozman
Dramaturgija: Julia Keren Turbahn
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Kostum: Kiss the Future
Svetovalec za scenografijo: Dan Adlešič
Odrska asistenca: Dan Pikalo
Grafično oblikovanje: Matija Medved
Video dokumentacija: Gregor Gobec
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Prevod in lektura: Urban Belina

Produkcija: Emanat
Izvršna producentka: Sabina Potočki
Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana
Finančna podpora: Mesta občina Ljubljana

"Predmetenje avtorja Jana Rozmana je nastalo kot odvod raziskovalnega procesa v okviru magistrskega študija v Berlinu. Od tam je prinesel dobršno mero študioznega, konceptualnega pristopa k plesu, ki ga domača javnost ni vajena, a ga je očitno znala ceniti, in ki se tudi kompleksnih fenomenov loteva igrivo in s kančkom za Rozmana značilnega humorja. (...) Banalni predmeti, kot so plastičen kanister vode, folija, plastična cev itd., ustvarijo podobo odrskega drobovja, ki povsem samostojno spregovori in nas preplavi s svojim migotanjem. S to taktiko Rozman ne oživi samo predmetov na odru, kar je precej običajna teatrska strategija, ampak pokaže, kako je naše organsko telo pravzaprav množica avtonomnih predmetnosti, ki delujejo popolnoma neodvisno od naše volje." (Koreografija predmetov, Dnevnik, Pia Brezavšček, oktober 2018)

Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. Šolal se je na Umetniški gimnaziji - oddelek za sodobni ples v Ljubljani,  študiral koreografijo na Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij na program Solo/ples/avtorstvo v okviru HZT (UdK) v Berlinu. V letu 2019 je prejel Nagrado Ksenije Hribar v kategoriji perspektivni koreograf, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

emanat.si/si/produkcija/
janrozman.net/#/thinging/

PREDSTAVE: Pon., 23. 9. ob 19.00 (predstava ob 20.30 je zaključena) / Tor., 24. 9. ob 19.00 in 20.30 - Plesni Teater Ljubljana

VSTOPNICE: Cena: 8/6 EUR (dijaki, študenti, upokojenci)
Zaradi omejenega števila sedežev obvezne rezervacije na sabina@emanat.si oz. vnaprejšnji spletni nakup preko PTL - Moje karte

Vir: Zavod Emanat, Napovednik.com

Zemljevid