Flora sreča favno

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) ponovno sodeluje z Arboretumom Volčji Potok. Tokrat se v Galeriji Janeza Boljke z razstavo FLORA SREČA FAVNO predstavljajo študentke smeri Ilustracija.

Razstavljenim ilustracijam je skupno, da sodijo v področje stvarne, znanstvene ilustracije, še natančneje v področje naravoslovne ilustracije.

Študenti ilustracije se z znanstveno ilustracijo srečajo že na prvi stopnji študija. V področje vstopijo skozi botanično ilustracijo. Mimetične podobe rastlin, ki jih ustvarijo po opazovanju, jim ob študiju rastlin služijo kot osnova za celostno botanično ilustracijo. Nekateri znanstvene in poljudnoznanstvene teme nadaljujejo v knjižnem projektu, kot je na primer predstavljeni projekt Abeceda, ki ga izvedemo v obliki makete knjige. Spet drugi poglobljeno raziščejo področje znanstvene ilustracije v diplomskih in magistrskih delih.

Na drugi stopnji študija se osnovni pridruži širša obravnava znanstvene ilustracije s poudarkom na naravoslovnih temah. Študenti se spoznavajo z različnimi formami znanstvene ilustracije kot tudi njenimi različnimi izvedbami. Ena takšnih je izvedba obravnavane vsebine v obliki modela ali izdelavi diorame.

Pomemben del spoznavanja področja znanstvene ilustracije na smeri Ilustracija UL ALUO so tudi obštudijski projekti (npr. ŠIPK – Študentski inovativni projekti za družbeno korist). V okviru razstave predstavljamo dva, ki se ukvarjata z naravoslovnimi temami.

Kljub temu, da so na razstavi predstavljene stvarne ilustracije, je moč opaziti izrazito avtorski pristop posameznih ilustratork.

 

Avtorice: Tjaša Arh, Trina Čuček Meršol, Marina Gabor, Nuša Jurjevič, Dora Kaštrun, Metka Kladnik, Lara Kobe Priganica, Eva Margon, Teja Milavec, Živa Oblak, Maša P. Žmitek, Anja Rupar, Sanja Zamuda

Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

 

Razstava je odprta do 6. oktobra 2019, vsak dan od 8.00 do 19.00.

Vir: UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Napovednik.com

Zemljevid