Festival novomedijske kulture Speculum Artium 2019

17. – 19. OKTOBER 2019, Delavski dom Trbovlje

Mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium predstavlja avtorje in projekte na prepletu umetnosti, znanosti in tehnologije.

Našemu času vladata tehnologija in mediji. Skladno s tem se spreminja tudi umetniška produkcija. Tradicionalne oblike vizualne umetnosti, kot sta kiparstvo in slikarstvo, se umikajo vizualni produkciji, ki nastaja v mešanih tehnikah, ki vključujejo širok spekter novomedijskih tehnologij ter eksperimentiranje z njimi. Ustvarjajo se visokotehnološki hibridi različnih zvrsti, od instalacij, računalniške in internetne umetnosti do interaktivnih postavitev. Vizualna produkcija danes živi zelo drugačno življenje kot klasične umetnine prejšnjih stoletij. In prav skupek zgornjih ugotovitev nam daje tisto kar je dejansko sodobno v vizualni praksi 21. stoletja in kar lahko ponudimo z 11. festivalom Speculum Artium.

Enajsti festival Speculum Artium je vpogled v eksperimentiranje med klasično in novomedijsko umetnostjo, virtualno resničnostjo ter še naprednejšimi tehnologijami, ki vodijo v eksperimentiranja z možganskimi računalniškimi vmesniki. Slednje predstavlja delavnica BR41N.IO hekaton oziroma idejno raziskovalni maraton, kjer sodelujoči eksperimentirajo z možganskimi vmesniki ter skupaj s strokovnjaki nadgrajujejo prijavljeni projekt.

Predstavljena umetniška dela mejijo na konceptualne zamisli, večina del pa ima nastavke, ki zahtevajo globok filozofski ter sociološki razmislek o virtualnem in resničnem dogajanju okoli nas. Eksperimentiranje v umetnosti se močno navezuje na znanost. Združitev teh dveh paradigem soustvarja produkte, ki imajo velik potencial za preboj na ekonomsko gospodarski trg, kjer se še bolj približajo "malemu" človeku. Takšna združevanja leve (racionalna) in desne (iracionalna) polovice možganov, zagotavljajo trajnostni razvoj s ciljem boljše prihodnosti na vseh področjih delovanja in medsektorskega povezovanja.

Izobraževanje kot eden izmed pomembnejših elementov festivala na ponuja delavnice programiranja, animacije, 360 izdelave videa, delavnice z droni.

Kot gostujoči kurator svoj izbor predstavlja, dolgoletni prijatelj festivala, Fabricio Lamoncha umetnik / kurator in profesor na Univerzi v Linzu, smer Interface Culture.

Vzporedno v Delavskem domu Trbovlje poteka tudi Festival DigitalBigScreen in sicer že od leta 2010. V preteklih edicijah festivala smo avtorjem ponudili veliko kinematografsko platno kot prostor za visoko kakovostno predstavitev video del v velikem formatu. V letu 2018 smo festivalu prinesli nov koncept, ki raziskuje nove trende na področju 360 videa. 

Zunanje povezave: Speculum Artium

Vir: Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid