Plečnik kot navdih Sodelovanje z NTF

Razstava Plečnik kot navdih podaja odgovor na vprašanje, kakšen navdih lahko mladim danes pomeni Plečnikov ustvarjalni opus.
Razstava je rezultat večletnega interdisciplinarnega projekta, v okviru katerega so študentke in študenti NTF pri različnih predmetih sodelovali s Plečnikovo hišo, pri njihovem delu pa so jih navdihovali Plečnikovi znani in manj znani projekti, skice, načrti, glinasti modeli ter njegovo osebno življenje, nekatere kaprice in razvade. Na razstavi sta predstavljena celoten proces kreativnega dela študentov in izbor prototipov izdelkov – nakita, embalaže, majic in replik –, ki so nastali v sodobnih materialih in s sodobnimi tehnologijami.

Študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje – Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo ter Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil – so na podlagi širši javnosti neznanih Plečnikovih del iz muzejske zbirke ustvarjali svoje izdelke s pomočjo sodobnih informacijskih in grafičnih tehnologij. "Pri svojem delu so se študenti spopadli z izzivi, kako spodbuditi prenos arhitekturne dediščine na področje oblikovanja sodobnega nakita, kakšna embalaža, tudi ekološko vzdržna, pritiče unikatnim izdelkom, zakaj je pri oblikovanju turističnih spominkov – majic – potrebno razmišljati tudi o njihovi uporabni vrednosti in končni ceni ter kako z uporabo 3D-tehnologij lahko prispevajo k ohranjanju in promociji kulturne dediščine," so o izhodiščih študentov povedali mentorji na fakulteti Karin Košak, Klementina Možina, Deja Muck, Gregor Franken, Diana Gregor Svetec, Tanja Nuša Kočevar in Matej Pivar.

Kot rezultat njihovega dela so nastali raznoliki izdelki, ki na različne načine interpretirajo Plečnikovo življenje in delo: npr. izvirna in humorna Plečnikova portreta krasita majici (Plečnik kot hipster / Plečnik kot Sivko), Plečnikove skice ornamentov so svoje mesto našle na premišljeno oblikovani embalaži, ki je navdih iskala tudi v arhitektovi razvadi – kajenju (embalaža za nakit v obliki cigaretne škatlice ali škatlice za vžigalice), oblikovan 3D-nakit je svoje izhodišče našel tudi v Plečnikovih kelihih in fasadi Plečnikove hiše (uhani in broška), s pomočjo 3D-skeniranja in 3D-tiska pa so nastale natančne replike različnih Plečnikovih glinastih modelčkov.

"Plečnik se je lotil vsake, še tako majhne naloge – vsako je dojemal kot izziv, ki ga je treba kreativno rešiti. Njegov pristop do naloge je bil izrazito raziskovalen, zaradi česar je nenehno ustvarjal, preverjal in iskal nove rešitve. Podobno kot Plečnik so raziskovalni pristop k reševanju nalog v veliki meri uporabili tudi študentje NTF in navdušuje nas, da so v Plečnikovem delu našli navdih ter ustvarili tako izvirne izdelke," je ob tem poudarila kustosinja razstave Ana Porok.

 

Ilustracija na podlagi Plečnikovega portreta © avtorici: Patricija Pevec in Kristina Sojer

Fotografije z razstave @ Andrej Peunik/MGML

Zunanje povezave: Plečnikova hiša

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid