Zgodovina na krožniku: Kolumb in Novi svet

  • Kaj: Predavanje
  • Kdaj: torek, 10.9.2019 od 18.00 do 19.00
  • Kje: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15
  • Prireditelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane
  • Vstopnina: Brezplačna predavanja se odvijajo vsak drugi torek v mesecu ob 18.00. Brezplačne vstopnice so na voljo teden dni pred posameznim predavanjem prevzamete jih v trgovinici Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

Kako je Kolumbovo odkritje Novega sveta spremenilo tok zgodovine in na glavo postavilo prehranske navade Evropejcev?

Jesenski niz predavanj začenjamo z uvonim predavanjem, ki nas bo popeljalo v svet, v stoletje velikih odkritij, ko so se Evropejci prvič odpravili čez Indijski ocean in Atlantik. V 15. stoletju si je Portugalska začela prizadevati, da bi obpluli Afriko in prišli do daljnih dežel iz katerih so tisočletja dolgo prihajale tako želene začimbe. Pri tem jih je vodila tudi ideja, da bi našli mitskega krščanskega vladarja Duhovna Janeza, da bi ga pridobili na svojo stran, in da bi s skupnimi močmi premagali muslimane, ki so več kot pol tisočletja imeli v rokah doberšen del Iberskega polotoka.

Za temi prizdevanji je stal portugalski princ Henrik Pomorščak (1394 – 1460). Neutrudno je zbiral zemljevide in zapise o morju in plovbi, in pošiljal odpravo za opravo ob zahodni afriški obali. Žal ni dočakal uresničitve svojih sanj, saj je umrl preden je Bartolomej Diaz obplul Rt dobrega upanja (l.1488) in odprl dostop do Indijskega oceana in dežel Daljnega vzhoda. Nato so prizadevanja Krištofa Kolumba pripeljala do odkritja Amerike (l. 1492). začela se je doba velikih sprememb.

Obe odkritji sta bili prelomnega pomena za zgodovino človeštva. V naslednjih desetletjih so evropski narodi izpopolnili ladje, navigacijo in obrožitev ter si na svetovnih morjih zagotovili premoč. Stoletju velikih odkritij so sledila stoletja velikih zavojevanj katerih posledice čutimo še danes.


Ne zamudite tudi ostalih tem iz serije odmevnih predavanj Marka Prpiča o zgodovini pijač in hrane! 

Predavatelj dr. Marko Prpič je zgodovinar, ki se je vedno rad posvečal kulturni zgodovini in antropologiji vsakdanjega življenja, še posebej raziskovanju družbenih navad v zvezi s hrano in pijačo. Tokratno serijo 10 brezplačnih predavanj bo predavatelj – tam kjer je to mogoče – povezal tudi z zgodovino Ljubljane in novo stalno razstavo Mestnega muzeja Ljubljana: Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

© Andrej Peunik/MGML

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid