Violinist Johannes Fleischmann v Bohinju

  • Kaj: Klasična glasba
  • Kdaj: četrtek, 15.8.2019 od 20.30 do 21.30
  • Kje: Cerkev sv. Martina, Srednja vas v Bohinju
  • Prireditelj: Im.puls
  • Vstopnina: 12 eur

Glasbeno poletje v Bohinju: 6. koncert
Cerkev sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju
15.8.2019 ob 20:30 uri

 

Johannes FLEISCHMANN – violina
Christoph Ulrich MEIER – klavir
"Beethoven in njegov Dunaj"

V tokratnem sporedu boste lahko prisluhnili znanim in manj znanim skladbam za violino in klavir, ki so nastala za časa Beethovnovega življenja na prehodu iz dunajske klasike v romantiko. Poleg Beethovnove violinske sonate op. 23 boste lahko prisluhnili sonati njegovega takrat uspešnega tekmeca Antona Eberla, ki jo je ta izdal na Dunaju istega leta in pri isti založbi kot Beethoven. V sporedu so zastopana tudi dela Beethovnovega učitelja Josepha Haydna ter zgodaj preminulih Jana Václava Vořišeka in Franza Schuberta.

Program: 
Haydn, L. van Beethoven, A. Eberl, J. V. Vořišek, F. Schubert

Vstopnice: 12 €  (vstopnice lahko kupite pol ure pred začetkom koncerta na lokaciji koncerta)

Johannes Fleischmann izhaja iz dunajske glasbene družine. Violino se je pričel učiti s petimi leti. Leta 2003 je maturiral na glasbeni gimnaziji na Dunaju in ustanovil zasedbo "o(h)!-ton Ensemble, Wien". Istega leta se je vpisal na Univerzo za glasbo na Dunaju in študiral pri prof. Klausu Metzlu in prof. Christianu Altenburgerju ter leta 2011 diplomiral z odliko. Bil je štipendist ustanove Dunajskih filharmonikov "Angelika-Prokopp-Stiftung" in fondacije "Tokyo Foundation". Od leta 2011 dalje se Johannes Fleischmann izpopolnjuje na področju komorne glasbe pri prof. Johannesu Meisslu in Hattu Beyerleju. Udeležil se je mojstrskih seminarjev pri znanih pedagogih, kot so Erich Höbarth, Rainer Honeck, András Keller, Peter Nagy, Ruggiero Ricci, András Schiff in Dora Schwarzberg.

Maja 2009 je Johannes Fleischmann debitiral kot solist v Brahmsovem koncertu za violino in orkester v veliki dvorani dunajskega Konzerthausa. Kot komorni glasbenik je nastopil že z uveljavljenimi umetniki, kot so Christian Altenburger, Rainer Küchl, Sergey Malov, William Hagen, André Cazalet, Christopher Hinterhuber, Johannes Meissl, François Benda ter člani Dunajskih in Berlinskih filharmonikov.  Nastopil je na znanih festivalih, kot so Prussia Cove, Evropski kulturni dnevi Frankfurt, Attersee Klassik, Pablo Casals de Prades, Štajerski festival komorne glasbe v Gradcu in festival Quincena Musical de San Sebastián. Kot solist in komorni glasbenik je nastopil že v znamenitih dvoranah, kot so Dunajski Musikverein, Dunajski Konzerthaus, velika dvorana Moskovskega konservatorija, Münchenska filharmonija Gasteig, Stara opera v Frankfurtu, Brucknerjeva hiša v Linzu in Flageyi v Bruslju. Poleg solističnega in komornega muziciranja Johannes Fleischmann redno sodeluje tudi z orkestri. V orkestru Dunajskih filharmonikov je imel tako priložnost sodelovati z največjimi dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Georges Prêtre, Sir Simon Rattle in Christian Thielemann.

Na svojih koncertih redno izvaja dela sodobnih skladateljev. Sodeluje s skladatelji, kot so Serkan Gürkan, Christoph Ehrenfellner, Rudolf Kelterborn, Ernst-Ludwig Leitner, Paul Gallister ali Fabio Vacchi. Številni med njimi so zanj napisali dela, kot npr. Christoph Ehrenfellner ("Jagd-Sonate") in Serkan Gürkans ("Mein Wien").

Johannes Fleischmann se aktivno ukvarja tudi z dobrodelnimi aktivnostmi. Redno prireja seminarje in tečaje za otroke in mladino iz socialno ogroženih sredin. Tako je sodeloval že z izobraževalnimi institucijami iz različnih koncev sveta (El Sistema v Turčiji,  univerza Medellin v Boliviji, Univerza Eduardo Mondlane v Maputu/Mozambik, center Michael Joseph in Slum Korogocho v Nairobiju/Kenija, centri v Bogoti/Kolumbija, na Cipru, Armeniji itd).

Koncertiral je že po številnih državah, kot so Armenija, Belgija, Guadeloupe, Italija, Japonska, Kanada, Kenija, Kolumbija, Libanon, Luxemburg, Malta, Mehika, Mozambik, Avstrija, Rusija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Turčija, Tunizija, Madžarska, Ciper in ZDA.

Johannes Fleischmann igra na violino Stephan von Baehr (Paris) iz leta 2016.

Pianist Christoph Ulrich Meier se je rodil v nemškem Ulmu. Študiral je pri prof. Normanu Shetlerju (klavirska spremljava samospevov) in dirigiranje na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu. Leta 1993 je postal asistent dirigenta Daniela Barenboima v operni hiši  Staatsoper Unter den Linden v Berlinu. Tam je sodeloval tudi z Zubinom Metho, Claudiom Abbadom, Pierrom Boulezom in Valerijem Gergievom. Od leta 1992 sodeluje s festivalom Bayreuther Festspiele, sprva kot asistent Daniela Barenboima, Jamesa Levina in Giuseppe Sinopolija, kasneje - od leta 2001 dalje pa tesno sodeluje s Christianom Thielemannom. Leta 2007 je vskočil v Bayreuthu za obolelega Fabia Luisija in dirigiral opero "Tannhäuser". Od leta 2008 dalje je pri festivalu Bayreuther Festspiele glasbeni "Supervisor".

Kot dirigent je sodeloval že z Deutsche Oper Berlin, Oper Frankfurt am Main, Teatro La Fenice Venezia, Theater am Gärtnerplatz München, Grand Theatre Tours, komornim orkestrom iz Ženeve, Filharmoniki iz Rotterdama, Simfoničnim orkestrom iz Nagoye, orkestrom New Japan Philharmonic Orchestra (s katerim je leta 2015 in leta 2017 posnel tudi dve zgoščenki z znano mezzosopranistko Mihoko Fujimura). Kot pianist je z recitalom nastopil v operni hiši Staatsoper Unter den Linden v Berlinu, kot klavirski spremljevalec pa je sodeloval že z znamenitimi pevci, kot sta Peter Schreier in Waltraud Meier.

Med leti 2001-2010 je bil profesor na Visoki šoli za glasbo v nemškem Detmoldu, od leta 2010 pa je profesor za interpretacijo na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.


 


 

 

Vir: Im.puls, Napovednik.com

Zemljevid