Flores Musicae: Marco Beasley Ensemble

Marco Beasley Ensemble (Italija)*
Le vie del cuore – Potovanje v srce italijanske renesanse

Marco Beasley – tenor
Fabio Accurso – lutnja
Stefano Rocco – arhilutnja, baročna kitara


Neapeljski pevec angleškega rodu Marco Beasley se je s svojim neverjetno čistim glasom in z značilnim pristnim stikom s publiko hitro uveljavil kot eden najpomembnejših in edinstvenih interpretov na glasbeni sceni. S svojimi interpretacijami renesančne in baročne glasbe, ki meji na različne tradicionalne glasbe, je vplival na celo generacijo glasbenikov v t.i. stari glasbi. Sodeloval je s skupinami kot je na primer Arpeggiata, danes pa se posveča večinoma svojim projektom.

Na prelomu 15. stoletja je humanistična kultura prisilila italijanske skladatelje k razvijanju bolj preprostega in izrazitega glasbenega sloga, ki bi deloval kot protiutež zelo priljubljeni "francoski šansoni", bolj izpopolnjeni kontrapunktični vokalni in instrumentalni glasbeni obliki.

Glavno prizorišče tega plodnega raziskovanja so bili dvori v italijanski deželi Lombardiji. Med različnimi pesniškimi oblikami je bila takrat zelo priljubljena frottola, sestavljena iz trohejskih osmercev, ki se jo je tudi najpogosteje uglasbilo. Izvor imena frottola še danes ni povsem znan. Ime izhaja morda iz besede "frotta", heterogene skupine ljudi, živali ali stvari, ali pa morda iz niza "pesniških kompozicij", imenovanih tudi "barzelette" (šale), dramatične ali zelo zabavne kratke zgodbe, ki vsebujejo uganke ali pregovore.

Še danes so žive glasbene tradicije, ki so se rodile na ozemlju Kraljestva dveh Sicilij. To je območju, ki zajema današnjo osrednjo in južno Italijo ter Sicilijo, naravnemu stičišču med kulturami vzhodnega in zahodnega Sredozemlja. V času španske nadvlade na tem ozemlju so bile še vedno vidne sledi in vplivi veliko starejših civilizacij.

Poleg tega, da smo raziskovali v knjižnicah in raznih arhivih, smo se podali tudi po Italiji in neposredno "na terenu", zbirali živa pričanja in spomine na stare pesmi pri zadnjih hranilcih oralne tradicije, da bi dali glas najpristnejši in najbolj skrivnostni tradiciji južne Italije; petju in zvoku kot magiji in medicini. S koncertom Le vie del cuore – Potovanje v srce italijanske renesanse želimo predstaviti to glasbo in jo približati ljudem ter krajem, ki so nam pri srcu, vzbuditi zgodbe ter situacije, v katerih se ponovno lahko spominjamo in te spomine spremenimo v trenutek sreče, včasih prežet s skrivnostnostjo in melanholijo.

Za zaključek letošnjega festivala in mojstrskega tečaja predstavlja pisan program italijanske renesančne glasbe, med spevnimi frottolami, teatralnimi in ritmičnimi vilanellami, ekspresivnimi madrigali in hipnotičnimi tarantellami.

 

Program:

TARANTELLA DEL PASSARIELLO
TRADICIONALNI PLES APULIJE
Neznan avtor

SERENATA
TRADICIONALNO PETJE APULIJE
Neznan avtor

PER FUGGIR D’AMOR LE PUNTE
IZ: LIBRO I, FRANCISCUS BOSSINIENSIS, 1509
Marco Cara (1470—1525)

L’AMOR, DONNA, CH’IO TE PORTO
IZ: SETTIMO LIBRO DEL PETRUCCI, VENEZIA, 1507
Jacopo Fogliano (1468—1548)

PAVANA "LA CORNETTA" E GAGLIARDA "LA TRADITORA"
IZ: MS. BRITISH LIBRARY ROYAL APP. 59—62 S. D.
Neznan avtor (16. st.)

SU, SU LEVA ALZA LE CIGLIA
IZ: IV LIBRO DI ANDREA ANTICO, ROMA, 1517
Bartolomeo Tromboncino (1470—1535)

IO NON COMPRO PIÙ SPERANZA
IZ: LIBRO I, FRANCISCUS BOSSINIENSIS, VENEZIA, 1509
Marco Cara

CAPRA MOZZA SONEMUS ET CANTEMUS
IZ: SETTIMO LIBRO DEL PETRUCCI, VENEZIA, 1507
Paolo Scoto (16. st.)

OSTINATO VO’SEGUIRE
IZ: LIBRO I, FRANCISCUS BOSSINIENSIS, VENICE, 1509
Marco Cara

PAVANA E SALTARELLO DELLA MILANESE
IZ: INTAVOLATURE DE LEUTO ... G. A. CASTELIONO, MILANO, 1536
Pietro Paolo Borrono (cca 1490—po 1563)

TU DORMI
IZ: B. TROMBONCINO, LIBRO I DEL BOSSINIENSIS, VENEZIA, 1509
Marco Beasley (1957)

VORRIA MADONNA
IZ: IL PRIMO LIBRO, VENEZIA, 1584
Gabriele Fallamero (16. st.)

COMPENDIUM TARANTULAE
IZ: UNA CITAZIONE DI ATHANASIUS KIRCHER
Neznan avtor 

TU BELLA CA LU TIENI LU PETTU TUNDU
IZ: TRADIZIONE CAMPANO PUGLIESE
Neznan avtor

SONA CARMAGNOLA
IZ: CANTO DELLE TRUPPE DEL CARDINALE RUFFO DI CALABRIA, 1799
Neznan avtor

*Koncert v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice (I) in s festivalom Musica Cortese.

Vir: Kulturni dom Nova Gorica, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Marco Beasley Ensemble, Marco Beasley, Fabio Accurso, Stefano Rocco, Flores Musicae, Kulturni dom Nova Gorica, GO!2025, Nova Gorica – Mesto kulture 2019

Zemljevid