Predavanje: Mathieu Asselin, Monsanto

Mathieu Asselin, Monsanto: A Photographic Investigation
 
sreda, 4. septembra, ob 18. uri
 
MGLC  ̶  Švicarija
 
V sklopu celoletnega programa Švicarije, ki zasleduje moto skupnost, umetnost in narava in sev letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti, bo francoski raziskovalec, fotograf in umetnik Mathieu Asselin predstavil svoj odmevni dolgoročni projekt Monsanto: A Photographic Investigation.
 
Mathieu Asselin se že vrsto let kontinuirano posveča raziskovanju delovanja razvpite multinacionalke Monsanto, ki ustvarja, prodaja in patentira semena ter proizvaja različne vrste pesticidov. Oboje se obširno uporablja v industrijskem kmetijstvu. Umetnik želi zato javnost soočiti s posledicami delovanja podjetja Monsanto; to je v preteklih letih postalo sinonim za korporacijo, ki v imenu kratkoročnega profita monopolizira prehransko industrijo, načine kmetovanja in uvaja gensko spremenjena semena. Dolgoročno pa korporacija z ekskluzivnimi pogodbami načrtno uničuje male proizvajalce hrane in na tržišče pošilja generične produkte sporne kakovosti. Kljub razvpitosti delovanja podjetja pa množični mediji o njem zelo omejeno poročajo. Asselinov dolgoročni projekt se na način raziskovalnega novinarstva sooča s principi delovanja in posledicami tovrstnih poslovnih modelov. Zbral je informacije o lobiranju Monsanta na globalni ravni za spremembe zakonodaje, ki bi omogočila uporabo gensko spremenjenih semen in rabo pesticidov, razkril zgodovino podjetja, ki je med drugim proizvajalo bojni strup Agent Orange, uporabljen v vietnamski vojni, in dokumentiral posledice civilnega delovanja korporacije na ljudeh in okolju.
 
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku!
 
Mathieu Asselin(1973) je fotograf in umentik, ki se v svoji praksi posveča predvsem dolgoročnim raziskovalnim in dokumentarnim projektom, kot je Monsanto: A Photographic Investigation, ki je dosegel veliko mednarodno odmevnost. Asselin je član uredniškega odbora pri Disclose, prvi francoski nevladni organizaciji, ki se posveča raziskovalnemu novinarstvu. Živi in deluje v Arlesu, Francija.

 
 
 
 

Zunanje povezave: www.mathieuasselin.com/

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid