Dnevi poezije in vina

  • Kaj: Kulturna prireditev
  • Kdaj: sreda, 21.8.2019 od 19.00 do 23.00
  • Kje: Ptuj
  • Prireditelj: Beletrina
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin.

Dnevi poezije in vina vsako leto zadnji teden avgusta gostijo številne pesnike z vsega sveta ter izbrane domače vinarje. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje še premišljen program s področja glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine. Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

Vsi festivalski dogodki so brezplačni, potekajo v slovenskem in angleškem jeziku ter vsako leto pritegnejo več kot 10.000 obiskovalcev.

Med 21. in 24. avgustom 2019 bodo pesnice in pesniki iz 15 držav sveta na Ptuju in 18 drugih krajih po Sloveniji in zamejstvu s poezijo in glasbo nastopili na več kot 60 dogodkih.

Letos festival praznuje 10. obletnico na Ptuju in gosti kar 20 mednarodno uveljavljenih pesnic in pesnikov s celega sveta. Letošnja častna gosta sta srbska pesnica Radmila Lazić, ki je poleg bogatega literarnega opusa v zadnjih desetletjih odigrala pomembno vlogo v srbskem javnem življenju kot angažirana intelektualka, vneta zagovornica enakovrednosti spolov in borka za človekove pravice, ter kitajski pesnik Bei Dao, eden najbolj vplivnih in globalno prepoznanih kitajskih pisateljev, ikona žive sodobne kitajske poezije. Avtor Odprtega pisma Evropi je Ilija Trojanow, večkrat nagrajeni romanopisec in esejist, prevajalec in publicist, država v fokusu pa je Nemčija, od koder prihajajo tudi trije avtorji. Glavnima poudarkoma - poeziji in vinu - se pridružuje tudi bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine, skoraj vsi dogodki pa so brezplačni in potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

Letos v Slovenijo prihajata dve velikanki in dva velikana sodobne poezije, pisane v nemškem jeziku: Jan Wagner, Monika Rinck, Birgit Müller-Wieland in José F. A. Oliver. Bogat glasbeni in kulturni program festivala spremlja tudi otroški program.

Vabljeni na Ptuj in v števila druga mesta po Sloveniji. Več na

 

Zunanje povezave: www.stihoteka.comwww.stihoteka.com

Vir: Beletrina, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Beletrina:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid