Oživljenje krivine

  • Kaj: Tematska razstava
  • Kdaj: ponedeljek, 7.10.2019
  • Kje: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: Prosti vstop

Tehnologija kuhanja in krivljenja lesa je že stara, izpopolnil jo je Michael Thonet s svojimi sinovi v petdesetih letih 19. stoletja ter ustanovil podjetje na Dunaju, kjer Thonet deluje še danes. Krivljeno pohištvo je tehnološko domiselno, pa ne samo to, premore tudi veliko elegance in lepote. Njegova oblika sledi takratni secesijski slogovni naravnanosti v umetnosti. Zato ni presenetljivo, da se s tem pohištvom ukvarjajo številni muzeji, zbiralci in restavratorji po vsem svetu. Zelo velik in lep je muzej teh izdelkov v nemškem Boppartu, kjer je bil Michael Thonet rojen.

Jurij Rihar, tudi zelo uspešen poslovnež, je že pred 35 leti (zadnjih petnajst let pa intenzivneje) skupaj z ženo Ilono začel zbirati staro Thonetovo pohištvo in ga obnavljati.  Riharjeva zbirka, iz katere bomo predstavili približno šestdeset kosov različno oblikovanih stolov, dvo- in trosedov, mizic ipd., je zanimiva tudi z etnološkega vidika, saj zakonca sama iščeta, zbirata kupujeta in neoporečno restavrirata vse, kar bo na ogled.

Janez Suhadolc, znani mojster umetniško oblikovanih stolov, je zapisal: "Nekaj takega pohištva hrani muzej v Zapricah pri Kamniku. Vendar ta zbirka najbolj verjetno ne more konkurirati zbirki, ki sta jo skupaj spravila zakonca Rihar pod Lubnikom. Če pomislimo, da so dobesedno vsi kosi prišli k njima v obupnem stanju in da sta vsak kos posebej obujala k ponovnemu življenju, je ta vidik zbirke še toliko bolj presunljiv."
 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid