Festival SONICA 2019: Varuhi

  • Kaj: Mešana glasba
  • Kdaj: petek, 27.9.2019 ob 20.00
  • Kje: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 12 EUR (predprodaja), 15 EUR (na dan koncerta)

Abul Mogard se je rodil v Beogradu in večino življenja delal v srbski tovarni. Pravi, da se je po upokojitvi začel ukvarjati z glasbo, da bi poustvaril fizična in čustvena okolja, ki jih je imel rad. Njegovo zvočno paleto tvorijo sinti, klaviature in druge naprave. Mnogo jih je izdelal sam. Ob njegovem nastopu na berlinske Atonalu leta 2017 je festival zapisal: "Zdi se, da se je s svojo skrivnostno zgodbo in glasbo Abul Mogard dotaknil vseh, ki so so slišali njegovo bogato delo: od Thoma Yorkea do Roba Bootha. Njegove grenke skladbe sprožajo mučno blaženost, ki jo težko najdemo v svetu sodobne elektronske glasbe.

Čelistka Lucy Railton raziskuje akustične in sintetzirane zmožnosti čela. Prepleta ga z arhivskimi posnetki, ki pripovedujejo avtobiografsko potovanje skozi plasti konkretne glasbe, orgel, acforičnih sintov, industrial hrupa in govora, ter gradi gibljivo gmoto zvoka, spreminjajočo se,  živahno, nasičeno in lahkotno. Lucy Railton je študirala na Royal Academy of Music v Londonu, kjer trenutno poučuje. Je ustanoviteljica legendarne londonske koncertne serije Kammer Klang, v svojem glasbenem delovanju pa je zavezana rušenju hierarhij: v svojih koncertnih programih izvaja tako kanonska klasična dela kot dela manj znanih in neuveljavljenih skladateljev.
Lani je pri založbi Modern Love izšel njen prvi album z naslovom Paradise 94.

lucyrailton.com

Zunanje povezave: Abulmogard.bandcamp.comwww.facebook.com/abulmogardmusic/www.facebook.com/abulmogardmusicLucyrailton.com

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid