SPREHOD V KNJIGE

L'aventure livresque en Slovénie commence bientôt !

16. 7. 2019, ob 18h v Stavči vasi ob reki Krki
17. 7. 2019, ob 13h30 v Mladinskem centru Nova Gorica
18. 7. 2019, ob 10h30 v parku Hlavaty v Kopru
18. 7. 2019, ob 18h v parku Tivoli pred Čolnarno v Ljubljani
19. 7. 2019, ob 10h v vrtcu Senovo (pred čebelnjakom)
20. 7. 2019 - presenečenje!

Več info sledi kmalu!

Francoski festival z imenom Partir en livre (Sprehod v knjige) poteka od 10. do 21. 7. 2019 v različnih krajih po Franciji.
Zadnja tri leta pa je v projekt vključena tudi Slovenija. Letos gre torej že za četrto predstavitev francoskega festivala otroške in mladinske literature Partir en livre (Sprehod v knjige) na slovenskih tleh. Poglavitna ideja festivala je ozaveščanje bralne kulture med mladimi in starejšimi bralci, običajno na lokacijah, ki primarno niso namenjene knjižnim dogodkom (to pomeni, da se izvajajo dogodki, povezani s knjigo, izven knjižnic in knjigarn ter se podajo na ulice, na plaže, gradove, v naravo, v parke, na igrišča, na obrežja rek itd.). Ker so bili nastopi v Sloveniji (in po celotni Franciji) zadnji dve leti odlično sprejeti, so se organizatorji festivala odločili, da slovensko prakso ponesejo še v ostale evropske in neevropske države (med drugim v Belgijo, Tunizijo, Kitajsko in francoske otoške države).

Glavna tema predstavitve festivala je spodbujanje bralne kulture in spoznavanje s kvalitetnimi in nagrajenimi knjižnimi poslasticami francoskega knjižnega trga. Glede na to, da so predstavljene knjige (najpogosteje slikanice) v francoskem jeziku, je namen predstavitev v Sloveniji tudi približevanje francoskega jezika na igriv in zabaven način. Ne gre torej za suhoparno knjižno promocijo, ampak za interaktivno igro, v kateri se spoprijateljijo slovenski in francoski jezik, kakovostne ilustracije in bralna radovednost. Letošnji nastop bo vključeval še nekaj primesi gledališča objektov, lutk in elementov pouličnega gledališča. Zabavno branje je cilj julijskega knjižnega potovanja po Sloveniji in srečevanja z otroki vseh starosti!

Še nekaj besed o izvajalki dogodkov:
 Maša Jazbec je samozaposlena pedagoginja in performerka v kulturi. Poleg sodelovanja s Francoskim inštitutom v Sloveniji, kjer poučuje francoski jezik, in sicer predšolske otroke, osnovnošolske otroke ter odrasle skupine, deluje tudi na Mednarodni francoski šoli v Ljubljani, kjer vodi lutkovne, gledališke in glasbene delavnice za otroke, v Družinskem centru Mala ulica v Ljubljani pa se posveča spodbujanju izraznih veščin otrok in približevanju pripovedništva v sklopu Mašine pripovedovalnice. Zadnja tri leta aktivno sodeluje s francoskim kulturnim centrom za ustvarjalno otroštvo (Centre de Créations pour l'Enfance), s katerim deli skupni cilj - približati in mednarodno povezati slovensko ter francosko kulturo preko umetniških zvrsti. 

      

Vir: Francoski inštitut v Sloveniji, Napovednik.com