Vokalni 3: S španskim pridihom

S ŠPANSKIM PRIDIHOM

Barbara Kozelj, mezzosopran
Julius Drake, klavir

Spored:
Erich Wolfgang Korngold:
Alt-spanisch - Stara španska – Moja ljubezen se ne stara
Glückwunsch - Želja za srečo
Sterbelied - Žalostinka
Gefaßter Abschied - Roža srca ne umre
Alban Berg: Vier Lieder - Štiri pesmi
Hugo Wolf: Spanisches Liederbuch - Španska pesmarica – pet pesmi
Joaquin Rodrigo: Cuatro madrigales amatorios - Štirje madrigali o ljubezni
Enrique Granados: La maja dolorosa - Trpeča ljubica
Joaquin Turina: Farruca
Jesús Guridi: Seis canciones castellanas - Šest kastiljskih pesmi – izbor
Carlos Guastavino:
La rosa y el sauce - Vrtnica in vrba
Bonita rama de sauce - Milina vrbove veje

Kot bi zgodovino glasbe pogledali v ogledalu, tako si v sporedu vsakoletnega abonmajskega večera pesmi s klavirjem sledijo skladbe prvega dela koncerta. Glasba Wolfa, Berga in Korngolda, predvsem njihovih pesmi, ima globoke korenine v poznoromantičnem jeziku širšega avstrijskega kulturnega prostora. Mojstrom samospeva Wolfu, Bergu in v naši zavesti manj navzočemu Korngoldu se lahko približamo na več načinov.

Prvi skladateljski uspeh šestnajstletnega Albana Berga pomenijo prav samospevi. Preden se je čez deset let srečal s Schönbergom in napisal Štiri pesmi, se je njegova glasba razvijala na izkušnjah predhodnikov, predvsem Huga Wolfa. V dediščino samospeva se je tudi Berg zapisal z velikimi črkami, čeprav glasbeni kritik Julius Korngold, oče Ericha Wolfganga, od skladatelja po srečanju s Schönbergom ni pričakoval presežkov. Ericha Wolfganga Korngolda je že kot dvanajstletnega dečka Gustav Mahler ocenil kot glasbenega genija. Vzneseno mnenje direktorja dunajske Dvorne opere je Korngold vsekakor upravičil, tudi s pesmimi tega večera, ki so nastale po njegovem umiku v Ameriko.

Drugi del sporeda govori značajsko in izrazno drugačen glasbeni jezik. Na mednarodnih odrih uveljavljena mezzosopranistka Barbara Kozelj in sodelavec najvidnejših pevcev, angleški pianistJulius Drake, nas bosta popeljala v svet pesmi z Iberskega polotoka, z dotikom baskovskega in glasbenim zrnom Argentine.

 

 

Vstopnice:
kategorija I. 15,00/13,00*
kategorija II. 13,00/11,00*
* Dijaki, študentje, upokojenci

Prodaja vstopnic pri blagajni Slovenske filharmonije vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo.
T +386 1 24 10 800
E info@filharmonija.si
Spletna prodaja:

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid