Oranžni 1 in izven: Iz starega sveta

IZ STAREGA SVETA

Orkester Slovenske filharmonije
Steven Sloane, dirigent
Jože Rošer, rog


Spored:
Ludwig van Beethoven: Uvertura k baletni glasbi Prometejeva bitja, op. 43
Richard Strauss: Koncert za rog in orkester št. 2 v Es-duru
Antonin Dvořák: Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, "Iz novega sveta"

Program uvodoma predstavlja zgodnje delo znanilca številnih novosti v glasbi, Ludwiga van Beethovna, čigar 250. obletnico rojstva in 200. obletnico članstva v Filharmonični družbi praznujemo v tokratni sezoni. Leta 1801, ko je pisal baletno glasbo Prometejeva bitja, je že čutil pešanje sluha in slutil svojo tragično usodo prisiljenega umikanja v tišino, ki pa jo je uspel premagati ob pomoči neizčrpne ustvarjalne vneme.

Zanimivo naključje povezuje Beethovnov balet z avtorjem druge skladbe na koncertnem sporedu prek legendarnega slovenskega plesnega para Pie in Pina Mlakarja; prav na priporočilo Richarda Straussa sta ga namreč leta 1938 postavila na oder opere v Straussovem rojstnem Münchnu. Strauss je svoj Koncert za rog in orkester št. 2 ustvaril štiri leta pozneje in kar štiri desetletja po svojem Prvem. Pisal ga je na Dunaju v napetem ozračju antisemitizma in vojne vihre, posvetil pa ga je spominu na svojega očeta, izvrstnega rogista Franza Straussa. Kot solist se bo predstavil Jože Rošer, prvi rogist Orkestra Slovenske filharmonije.

Program končuje Simfonija "Iz novega sveta", ki jo je češki simfonični mojster Antonin Dvořáknapisal pod vtisom različnih glasbenih kultur v Ameriki, v času, ko je bil direktor Nacionalnega glasbenega konservatorija v New Yorku. Orkestru Slovenske filharmonije bo prvič dirigiral izkušeni simfonični in operni dirigent Steven Sloane, od sezone 2018/19 prvi gostujoči dirigent in umetniški svetovalec Opere v Malmöju, ki bo s sezono 2020/21 prevzel tudi glasbeno vodstvo Jeruzalemskega simfoničnega orkestra.

 

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na velja 5-% popust.

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid