Modri 3 in izven: Prebujenje narave

PREBUJENJE NARAVE

Orkester Slovenske filharmonije
Jacek Kaspszyk, dirigent
Natalie Clein, violončelo

Spored:
Edward Elgar: Pesem jutra, op. 15
Edward Elgar: Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85
Gustav Mahler: Simfonija št. 1 v D-duru, "Titan"

Britanska violončelistka Natalie Clein je pri šestnajstih letih zmagala na BBC-jevem tekmovanju mladih glasbenikov in na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Varšavi. Danes je profesorica na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu in na Akademiji v Rostocku, solistka najpomembnejših koncertnih odrov, komorna partnerica eminentnih glasbenikov in zelo zaželena interpretinja Koncerta za violončelo in orkester Edwarda Elgarja. Zazvenela bo tudi orkestralna različica Pesmi jutra tega angleškega skladatelja, ki je pomembno prispeval k ponovnemu glasbenemu razcvetu angleške ustvarjalnosti na Britanskem otočju.

Jacek Kaspszyk je leta 2012 prejel Elgarjevo medaljo, ki jo podeljuje Elgarjevo društvo kot najvišje častno priznanje za promocijo osebnosti in dela Elgarja. Kaspszyk je eden najuglednejših poljskih dirigentov, trenutno glasbeni in umetniški vodja Orkestra Varšavske filharmonije ter glasbeni vodja in šef dirigent Orkestra Beethovnove akademije. Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo predstavil še Prvo simfonijo Elgarjevega sodobnika Gustava Mahlerja. Skladatelj je delo sprva naslovil Titan: tonska pesnitev v simfonični obliki s programskimi zamislimi stavkov od uvodnega stavka Prebujenje narave po dolgi zimi do sklepnega Iz pekla. Kasneje se je odločil, da poslušalčeve izkušnje ne želi omejiti na program in je to slikovito večstavčno orkestralno stvaritev imenovalSimfonija v D-duru.

 

 

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na velja 5-% popust.

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid