Jezerska štorija

Etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje na Jezerskem, oblikovano v preteklih letih, nadaljujemo tudi v poletju 2019. 

Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo.

Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika. Ime Jezerska štorija izhaja iz knjige Andreja Karničarja "Jezerske štorije", ki je ohranila zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. 

 

TEDENSKI DOGODKI (julij - avgust)


 

Torki ob 10.00 uri izpred TIC-a

Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih zanimivostih 

Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode, katero seveda poskusimo; tako kot nekoč, kar z dlani. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji prav na posebni lokaciji in mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, ki jo obiščemo, je etnografski muzej Jenkova kasarna, urejen za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru. Izlet z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline.

Četrtki ob 16.00 uri na Šenkovi domačiji

Prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji

Volna avtohtone jezersko-solčavse pasme ovc je zelo kvalitetna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmtijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali razni izdelki; od nogavic in jopic, preko odej do drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije, s katero se boste ob pomoči domačih mojstrov lahko preizkusili tudi vi.

Petki* ob 20.00 uri na Jenkovi kasarni

Igra "Jezerske štorije" v Jenkovi kasarni

V prostorih 500 let stare Jenkove kasarne, ki je sicer urejena kot muzej, si boste ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorije je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi "Jezerske štorije".

*Datumi predvidenih predstav: 19.7., 26.7, 9.8., 16.8.

Ob pravočasnem dogovoru bo igra izvedena tudi izven postavljenih terminov.

Sobote ob 17.00 uri ob Planšarskem jezeru

Kuhanje musenjaka na odprtem ognju

V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek. Z veseljem bomo kuhovnico prepustili tudi vašim rokam, da bomo s še večjim spoštovanjem in užitkom na koncu masunjak tudi pojedli.

POSAMIČNI DOGODKI (julij - avgust - september)


 

Filmski večer: Dolina miru (F. Štiglic)

Sobota, 13.julij ob 21.00 uri

Ob 100-letnici rojstva Franca Štiglica bo v Županovem koru "kino pod zvezdami", s projekcijo filma Dolina miru, v organizaciji Mestne knjižnice Kranj, KUD Jezersko in Občine Jezersko.

Otvoritev razstave "Ujeti ravnotežje: Grintavčev steber"

Nedelja, 4. avgust ob 20.00 uri

V medgeneracijskemu centru Jezersko; v organizaciji KUD in akadamske kiparke Klare Žvokelj.

61. Ovčarski bal - najstarejša slovenska etnološka prireditev

Nedelja, 11. avgust ob 11.00 uri

Ob Planšarskem jezeru; v organizaciji Gostišča ob Jezeru.

Hiša sreče: Kako smo se včasih igrali pr' jezer

Sobota, 24. avgust ob 18.00

V prireditvenemu prostoru za dvorano Korotan; v organizaciji KUD in LUK.

Slovesnost ob počastitvi praznika občine Jezersko

Petek, 6. september ob 19.00 uri

V dvorani Korotan; v organizaciji občine Jezersko in KUD.

Dan zdravja in športa na Jezerskem

Sobota, 7. september ob 10.00 uri

Športno igrišče Jezersko; v organizaciji ŠD, NIJZ in občine Jezersko.

 

 PRISPEVEK IN PRIJAVE


 

Vsi dogodki v okviru Jezerske štorije so brezplačni, veseli pa bomo vaših prostovoljnih prispevkov. Vljudno Vas naprošamo, da se na vse dogodke predhodno prijavite na mail tic@jezersko.si ali gsm 051 219 282.

 

Več informacij na jezersko.info.

Vir: Turistično društvo Jezersko, Napovednik.com

Zemljevid