Koncert kvinteta Janeza Sagadina

Kvintet bobnarja Janez Sagadina je mlada, elana polna zasedba, sestavljena iz študentov jazz glasbe, ki so po formalno izobrazbo odšli na Nizozemsko na tamkajšnje konzervatorije. Štirje izmed peterice v Groningen, eden pa v Rotterdam.

Morda je bila igrivost jazza tista, ki ga je že pred leti nagovorila za sledenje glasbi, morda deloma tudi njegova otožnost ter nostalgična sentimentalnost. Včasih se zdi, da je danes predvsem raznovrstnost in dostopnost modernih oblik te zvrsti gonilo za inspiracijo, črpanje idej ter čudenje kreacijam, ne gre pa zanemariti, da gre ob dozorevanju človeka v odraslega ustvarjalca tudi za vdajanje navdihu narave ter širše družbe. Ti dve zadnji sta na Nizozemskem nedvomno drugačni od tega, česar smo vajeni pri nas.

Jazz študentarija si za poletje želi domov; nekateri na mamino govejo juho, drugi po skok v Blejsko jezero. A počitnice za glasbenika skorajda ne obstajajo, saj želja po glasbenem ustvarjanju ostaja prisotna.

Alt saksofon bo igrala Klara Lavriša, ki je s Sagadinom lansko leto na istem odru nastopila v zasedbi Kvadriga. Pridružuje se jima tenor saksofonist Lenart Rožman, s katerim igrata v groningenški zasedbi Fiver, pianistka Mojca Zupančič, ki je študij na isti fakulteti vpisala lansko leto, ter basist Dejan Hudoklin, ki je študij jazza v Rotterdamu že zaključil, javnosti pa je prepoznaven kot basist Rok Zalokar tria.

Izvajali bodo skladbe tako sodobnih, kot tradicionalnih jazz izvajalcev, lahko pa bomo slišali tudi avtorska dela. Vljudno vabljeni k poslušanju!

Vir: Društvo Pungert Kranj, Napovednik.com

Zemljevid