Plasti časa/Layers of time

Dvorišče renesančnega Gradu Fužine, v katerem domuje MAO, bo dobilo novo podobo, ki ga bo spremljala vse do konca poletja. Gre za zmagovalno rešitev natečaja za arhitekturno intervencijo pod okriljem platforme Future Architecture, kot si jo je zamislil arhitekt Julio Gotor Valcárcel: dodajanje nove plasti časa, a brez pregrobih posegov v podobo grajskega poslopja.

V okviru natečaja, tematsko povezanega z našo aktualno razstavo Prenavljamo , smo dobili deset zanimivih predlogov posameznikov in kolektivov za prenovo dvorišča, strokovna žirija v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa je nato izbrala tri najboljše.
 
Prva nagrada je, kot omenjeno, pripadla španskemu arhitektu Juliu Gotorju Valcárcelu, lanskemu dobitniku Young Talent Architecture Award (YTAA), ki deluje v Baslu, s projektom Layers of Time (Plasti časa), prav po njegovih načrtih bomo začasno prenovili grajsko dvorišče.
 
Arhitekt si je intervencijo zamislil kot dodajanje nove plasti časa, a brez pregrobega poseganja v podobo grajske stavbe z bogato zgodovino, želi, da bi bila njegova intervencija v dialogu s prejšnjimi plastmi, ki so zaznamovale grad, hkrati pa omogočila kar najboljši izkoristek dvorišča. Zamislil si je senčila, še posebej uporabna v najbolj vročih mesecih leta, zaščitne zavese za hodnike ob dvorišču in nekaj premičnih elementov: ozelenitev in pohištvo. 
 
Predstavniki PAN- PROJECTS, japonskega arhitekturnega dvojca, ki deluje na Danskem, in slovenskega društva Idrija 2020, ki sta zasedla drugo in tretje mesto, se bodo udeležili diskusije na večer odprtja. Prenovljeno dvorišče bo spremljala tudi razstava, na kateri si bo moč ogledati vseh deset predlogov za intervencijo.

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej za arhitekturo in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid