Steklenik I Bojana Šaljić Podešva: vIDEN

Bojana Šaljić Podešva: vIDEN
8-kanalna zvočna instalacija


otvoritev in vodstvo po razstavi: sobota, 29. junij 2019, ob 12.00 uri
IDEN, elektroakustična radijska opera: torek, 2. julij 2019, ob 4.36 uri (zjutraj)

Skladba je nastala kot odvod v procesu nastajanja elektroakustične radijske opere IDEN v soavtorstvu s Saško Rakef in Tino Kozin. Inspiracija za projekt je raziskava intermedijske umetnice dr. Špele Petrič.

V krajšem strokovnem predavanju bo Špela Petrič ob otvoritvi povzela lanskoletno izkušnjo tromesečne rezidence v Umetniški koloniji Nida (v Litvi), tekom katere je iskala v rastlinstvo vpisane pripovedi in sledi tisočletne dinamike med ljudmi in njihovim okoljem na geološko nestabilni a strateško pomembni Kuronski sipini. Z gledišča rastinskega se (morda) človeška drama odvija kot še eno pogajanje za življenje med stoterimi bitji v mreži žuželk, mahov, glivic, vetra, peska in losov. Kako se uglasiti na vegetalno? Do kod nas lahko vodita rastlinska znanost in vrtnarstvo? In kako naprej, do skrajne meje naših zaznav?

Nastanek dela sta podprla Ministrstvo za kulturo in Tretji program Radia Slovenija – program Ars.

Bojana Šaljić Podešva se kot skladateljica v svojem delu največ posveča raziskovanju zvoka kot entite, ki vpliva na poslušalca fizično in vsebinsko; tako se njena glasba razpenja med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi govoricami. Prejela je več nagrad za koncertna dela, scensko in filmsko glasbo.

Več na.

Zunanje povezave: www.steklenik.si

Vir: Cona, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Cona:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid