Rokov sejem v Dravljah

Rokov sejem smo oživili po stoletni tradiciji dogajanja ob romanju k svetemu Roku v Dravlje. Dogodek se vedno zgodi na prvo nedeljo po sv. Roku, ki goduje 16. avgusta. Letos je to 18. avgust.

Že zgodaj zjutraj na stojnicah ponujajo izdelke domače obrti iz raznih koncev Slovenije. Pekovski izdelki, kmetijski pridelki, vino, suhomesni izdelki, suha roba, med, umetniški izdelki rezbarstva in slame (doužnjeki), starinske skrinje, usnjeni izdelki, bižuterija, lončarstvo, čipke, pletiljstvo, ...  - vse to in še kaj je na voljo na več kot dvajsetih stojnicah. Marsikateri razstavljalec svoje izdelke ustvarja kar sproti na sejmu, da obiskovalci v živo vidijo, kako izdelek nastane.

Popoldne ob 15h se sejem prevesi v kulturni dogodek. Začne se s slovesnim - in burnim! - sprevodom godbe in domačih gasilcev. Orkester nam nato zaigra daljši izbor zabavne glasbe. Sledijo nastopi pevcev, tekmovanje otrok v kuhanju župe v kotlu. Vmes ves čas poteka bogat srečolov.

Letos je Vodnikovo leto, zato bo fil rouge kulturnega dogodka posvečen Valentinu Vodniku, saj je bil skoraj naš krajan.

Ves čas sejma deluje tudi naša gostinska ponudba z značilnimi miškami, čevapčiči, ocvrtim krompirje in ribami. In seveda s pijačo, saj je sredi avgusta ponavadi pošteno vroče.

Za senco skrbi lipov drevored, postavimo pa tudi velike šotore.

Dogodek se zvečer konča ob plesni glasbi gostujočega ansambla.

Vir: Turistično društvo Dravlje, Napovednik.com

Zemljevid