Metka Kavčič: Odmik

Poletje ne prinaša le toplote, omogoča tudi neskončne možnosti kulturnega udejstvovanja. Vljudno vas vabimo na temperaturno angažirano, žareče pločevinasto otvoritev razstave priznane slovenske kiparke Metke Kavčič, naslovljene Odmik.

Otvoritev bo v petek, 14. junija, ob 19. uri v KiBeli, prostoru za sodobno umetnost v MMC KIBLA na Ulici kneza Koclja 9 v Mariboru.

Prepoznavnost Metke Kavčič temelji na unikatnem kiparsko-industrijskem slogu, s katerim vliva nežnost oblik ter vizualno reinkarnira grobe, surove materiale, kot sta bron ali pločevina, v navidez fragilne skulpture, mehke kot tkanine ali prosojne kakor čipke. V mariborski KiBeli se umetnica predstavlja s projektom, v katerem obiskovalce s pomočjo vizualno-zvočne naracije popelje iz urbanega doma v najbližji gozd, v naravo, v svet. S tem želi izpostaviti izziv modernih bivanjskih okolij, katerih vsakdan je prenasičen z agresivnimi, nenaravnimi zvoki, in odmik od le-teh zahteva takorekoč pobeg, ne le odmik daleč v ruralno okolje, ki naj – če je danes to sploh še mogoče – individuumu omogoči sprostitev.

Odmik Metke Kavčič tako postaja odklop: pobeg pred vrvežem civilne družbe, umik v osamo in – predvsem! – eksplicitna ezoterična izkušnja tišine ali vsaj tihote, ki je takorekoč izginila.

Fotografije Branimir Ritonja,
video animacija, projekt podpira studio Legen
obdelava zvoka Andrej Hrvatin

Razstava bo na ogled do 12. 7. 2019.

Vir: KID Kibla, Napovednik.com

Zemljevid