Komedija Toneta Partljiča ČAJ ZA DVE

Režiser: Tone Partljič

Petnajst let stara Partljičeva komedija "Čaj za dve", ki je doživela skoraj 150 ponovitev v SNG Maribor, je aktualna še danes, še več, morda je še bolj aktualna, saj je tako imenovani "problem starostnikov" vsak dan bolj pereč.

V domovih za ostarele ni dovolj prostora, socialni položaj je beden, v zdravstvenih domovih čakalne dobe in ljudem, obteženimi z leti, je vsak dan težje.

Toda Partljič zna poleg kritičnosti do družbe prinesti na obraz tudi smeh!

V posebni situaciji je v isto domsko sobo postavil nekdanjo veliko gledališko igralko Jasmino Rudolf in kmetico Angelo Bračko. Bolj različni v načinu dojemanja življenja ne bi mogli biti. Igralka ob petih pije svoj popoldanski čaj, bere knjige, bedi do polnoči in oživlja svoje vloge, kmetica bi rada v miru "s kurami" zaspala. Zjutraj pa že rogovili, ko bi igralka še spala…

Ena govori umetniške besede, druga narečne, posejane s kletvicami in direktnimi tudi kosmatimi izrazi. Večkrat ju mora miriti celo osebje doma. Toda po svoje tudi druga drugo dopolnjujeta, druga drugi razkrivata svet, o katerem se v življenju ni niti sanjalo. Igralka ji razkriva svet umetnosti, kmetica jo nagovarja tudi k ljubezenskim dejanjem, ko vidi, da se za igralko zanima nekdanji slalomist. In ko bi ju direktorica končno lahko ločila, igralka naroči čaj za dve in jo povabi, da ostaneta skupaj…Seveda nastopa še cela vrsta stanovalcev doma…

Uprizoritev je dramska sekcija Kulturnega društva Pekre – Limbuš naštudirala že pred dvanajstimi leti, zdaj jo je v avtorjevi režiji obnovila.


V glavnih vlogah nastopajo:

Ksenija Onič – Angela Bračko, kmetica

Zorica Premović – Jasmina Rudolf, igralka v domu ostarelih

Jože Gruden – Janko Gregorič, stanovalec doma

Anica Jurkovič – Marjana, direktorica doma

Pia Prebevšek – medicinska sestra

Dean Kikec – župnik

Majda Cenc, Rosvita Domajnko, Mirjam Klavž Dolinar, Drago Koletnik, Miša Zorec, Stanko Zorec – stanovalci doma

 

 

 

Vir: Kulturno-umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica, Napovednik.com

Zemljevid