Zemlja BREZ LJUDI: na robovih umetnega življenja

Mednarodni simpozij // četrtek, 20. junij 2019, od 16 do 21h

Vse več je visoke tehnologije, ki ji ljudje zaupamo bolj kot svojim bližnjim, in vse več je proizvajalcev tehnologije, ki to vejo. Aplikacije, ki jih razvijajo, postajajo vse pametnejše in sodelovalne, estetsko pa vse bolj nevtralne in humanizirane. S tem na videz obstaja vse manj razlogov, da se z njimi ne bi povezali intelektualno, intimno in telesno ... zavedno ali nezavedno s 'stroji' postajamo eno.

 

HsienYu Cheng & Ting Tong Chang (TW): 'Drugo življenje: habitat'
Instalacija, v kateri je povezano in soodvisno prepleteno življenje živih organizmov (komarjev) z računalniško generiranimi avatarji, nas sooča z lastno razpetostjo bivanja med realnim in virtualnim. Skozi umetniško delo se pred nami razpira odvisnost življenja od tehnologije, ki je prisotna na vseh ravneh našega delovanja.

Špela Petrič (SI): 'Pristranskost, odstopanje in neodpravljiva napaka: preiskovanje stroja-rastline'
V raziskovalni situaciji v Vivariju skupina strokovnjakov preizkuša hibridne meje rastline-stroja. Sporazumna metodologija med akterji, ki sodelujejo v preiskavi, je a) sistematično zmanjševanje apriornega predpostavljanja, medtem ko b) opazujejo, dokumentirajo in uživajo v medvrstnem sodelovanju. Aktivnosti: fotosinteza, kompostiranje, preračunavanje, programiranje, prevajanje, pripovedovanje, negovanje.

Zoran Srdić Janežič (SI): 'Biobot 1.1'
Umetniški opus 'Biobot'je sestavljen iz niza projektov, v katerih umetnik s sodelavci razvija mehaniko gibanja, ki omogoča premikanje bionične kompozicije s pomočjo v laboratoriju vzgojenega mišičnega tkiva. Projekt 'Biobot 1.1' je drugi razvojni korak, v katerem je nevronsko tkivo aktivno povezano z mehatroniko membrane, ki se premika glede na aktivnost nevronov, priraščenih na mikroelektrodno polje (microelectrode array).

Luka Prinčič (SI): 'Inteligenca je vse tisto, česar stroji še niso naredili'
Delo raziskuje glasbeno in avdiovizualno strojno umnost, programirano ustvarjalnost in široko polje umetne inteligence. Pojavi, kot so strah pred nadvlado strojev, etika robotov in vseprisotnost tehnologij (umetne nevronske mreže…), so v digitalni medijski poetiki interpretirani skozi interaktivne vmesnike, abstraktne teksture, pulziranja in zvočne pokrajine.

Cecilie Waagner Falkenstrøm (DK): 'Mary'
Umetnica se v svojem delu posveča raziskovanju, kako z umetno inteligenco podprta humanizirana tehnologija prevprašuje človekovo razumevanje sebe, naravo inteligence, meje strojev in človeka kot ustvarjalca artefaktov. Umetna inteligenca Mary je futuristična psihologinja, ki preučuje duševna stanja skozi pogovore z ljudmi. Mary želi vedeti več o tebi – Kdo si? Kaj razmišljaš? Kakšen je občutek, da si živ? – zato izkoristi priložnost za pogovor.

Vir: Galerija Kapelica, Napovednik.com

Zemljevid