Urška Pirc: Živeti (z) idrijsko čipko

Mestni muzej Idrija vas na predvečer 38. festivala idrijske čipke vabi na odprtje retrospektivne razstave avtorskih izdelkov Urške Pirc: Živeti (z) idrijsko čipko, ki bo v četrtek, 13. junija 2019, ob 19. uri v Mali galeriji na gradu Gewerkenegg v Idriji.

Kulturni program bosta oblikovala kantavtor Gorazd Lampe in Sanja Rejc.

                                   

Urška Pirc (roj. 1978) se je po osnovni šoli v Idriji odločila za srednjo usnjarsko šolo v Domžalah, ki jo je končala leta 1996. Študij je nadaljevala na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in ga kot dipl. ing. konfekcijske tehnike zaključila leta 2002. Zaposlila se je v športni trgovini v Ljubljani. Leta 2009 je na isti fakulteti diplomirala na oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil. Je ena izmed ustanovnih članic Zoofe, zadruge oblikovalcev in ustvarjalcev v Ljubljani. Od leta 2014 je samozaposlena in pod blagovno znamko Črna Zračka za slovenski in tuji trg iz recikliranih kolesarskih, avtomobilskih in kamionskih zračnic oblikuje pasove, torbice, denarnice in druge drobne galanterijske izdelke ter tako prispeva k trajnostnem oblikovanju in ozaveščanju javnosti.

Predvsem pa je Urška Pirc Idrijčanka, ki z idrijsko čipko živi že od svojih otroških let, ko se je veščine klekljanja učila pri stari mami Mariji in sosedi Miri. Njene kreacije z idrijsko čipko smo občudovali na večjih dogodkih in razstavah: Miss idrijske čipke (2005), Kreativnost v čipki (2007), Modni spektakel idrijske čipke (2011) idr. Ni naključje, da njeno razstavo odpiramo na gradu Gewerkenegg na predvečer 38. festivala idrijske čipke. Prvič se je Urška Pirc na gradu v času festivala predstavila javnosti še kot študentka leta 2003.

Retrospektivna razstava izdelkov z idrijsko čipko oblikovalke Urške Pirc je razdeljena v štiri  sklope: spodnje perilo, modna oblačila za posebne priložnosti in vsakdan ter urbana oblačila s potiskom. Naslov vsakega sklopa opisuje tip ženske, ki so ji oblačila namenjena. Vsem je skupna idrijska čipka: včasih skromna in nežna kot dih, drugič močna in barvita, sem in tja mladostna in igriva. Vedno pa v njej prepoznamo močno energijo ustvarjalke, ki s čipko tekstilnim kosom dodaja doživetja, slika občutke, sanja sanje. Kajti ustvarjati (z) idrijsko čipko pomeni živeti (z) idrijsko čipko. In si želeti, da se njene uporabnice počutijo drugačne, elegantne, svobodne in mladostne.

Vir: Mestni muzej Idrija, Napovednik.com

Zemljevid