Kino brez stropa: Najljubša

NAJLJUBŠA
The Favourite

Yorgos Lanthimos, Irska / ZDA / VB, 2018, 120 min, biografska komedija / drama

V primeru slabega vremena v Mestnem kinu Ptuj.

Hudomušno posodobljena verzija dvorske kostumske drame izpod taktirke grškega ekscentrika Yorgosa Lanthimosa. LIFFe 2018. Oskar za najboljšo igralko v glavni vlogi (Olivia Colman) in še 9 nominacij za oskarja (tudi za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in fotografijo).
 
Emma Stone, Rachel Weisz in Olivia Colman v sočno opolzki, duhovito posodobljeni verziji angleške kostumske drame pod taktirko grškega ekscentrika Yorgosa Lanthimosa.

Zgodba

Začetek osemnajstega stoletja. Anglija je v vojni s Francijo, na dvoru pa prirejajo gosje dirke in se bašejo s sadovi kolonialnega imperializma. Kraljica Ana ni v najboljši koži – daje jo putika, stare in nove bolečine podžigajo njeno muhavost. Njena tesna prijateljica lady Sarah zato vse pogosteje jemlje vladanje v svoje roke. Potem pa na dvor prispe nova služabnica, padla aristokratinja Abigail, ki se skuša prikupiti kraljici, da bi se znova povzpela po družbeni lestvici. Medtem ko se Sarah zavzeto posveča vojaškim strategijam, Abigail zasede njen prostor ob vse bolj krhki kraljici. Zdaj ji nobena ženska, noben moški, nobena politika in noben zajec ne bodo več stali na poti.

 

Recenzije

"Najljubša je do popolnosti zbrušen filmski diamant – odlično izpeljan, hladno zabaven prispevek k žanru brutalno mizantropne baročne kostumske drame. Film, postavljen na dvor kraljice Ane na začetku 18. stoletja, kjer živahni grozdi klasične glasbe ironično dopolnjujejo nizkotno spletkarjenje, bi lahko opisali kot Barry Lyndon sreča Nevarna razmerja in Vse o Evi, s krvavimi obrizgi, sposojenimi od Petra Greenawaya."
– Owen Gleiberman, Variety

 

Vir: Mestni kino Ptuj, Napovednik.com

Zemljevid