Kino brez stropa: Kafarnaum

KAFARNAUM
Capharnaüm

Nadine Labaki, Libanon, 2018, 121 min, drama

V primeru slabega vremena v Mestnem kinu Ptuj.

Dvanajstletni Zain, ki odrašča v revščini in bedi bejrutskega sluma, se odloči tožiti starša, ker sta ga privedla v svet brez varnosti, ljubezni, dostojanstva in prihodnosti. Presunljiv protestni krik zanemarjenih in zlorabljenih otrok. Nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.
 
Presunljiva zgodba dvanajstletnega dečka, ki toži svoje starše, ker je bil rojen v neusmiljeni svet brez prihodnosti, je posneta z naturščiki in opozarja na tragiko življenja otrok v najhujši revščini.

Libanonska režiserka Nadine Labaki je z naturščiki, ki na ulicah Bejruta živijo usode svojih likov, ustvarila presunljiv protestni krik zanemarjenih in zlorabljenih otrok, ki v družbi in pred zakonom niso le nevidni, temveč zanju ne obstajajo.

 

Recenzije

"Film, ki potrdi Nadine Labaki kot osupljivo veščo režiserko naturščikov in dovršeno pripovedovalko zgodb, opozarja na stisko otrok, ki živijo v slumih Bejruta in v kafkovskem primežu ljudi brez osebnih dokumentov. Čeprav je Kafarnaum brez dvoma topičen film, se svoje snovi loti z inteligenco in srcem."
– Jay Weissberg, Variety

"Kafarnaum pa je drama o 12-letnem dečku, ki toži svoja starša, ker sta ga rodila – rodila sta ga namreč v tako umazano, tako odurno, tako podhranjeno, tako utrujeno, tako nemarno, tako peklensko bedo, da ga sploh niso registrirali. Nedokumentiran je kot ‘ilegalni priseljenci’, njegovo starost pa lahko odčitajo le na osnovi njegovih zob. Kafarnaum je film o posledicah kompletnega razpada družbe in slumizacije življenja."
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Festivali, nagrade

Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film. Cannes (nagrada žirije, nagrada ekumenske žirije). Melbourne (nagrada občinstva). Sarajevo (nagrada občinstva). Gent (nagrada občinstva). São Paulo (nagrada občinstva). Toronto. CPH:PIX. Zürich. New Horizons, Wrocław. Vancouver. Busan. London. LIFFe 2018.

 

Vir: Mestni kino Ptuj, Napovednik.com

Zemljevid