Kino brez stropa: O ljudeh in vaseh

O LJUDEH IN VASEH
Visages Villages

Agnès Varda in JR, Francija, 2017, 94 min, dokumentarni

V primeru slabega vremena v Mestnem kinu Ptuj.

Legendarna Agnès Varda in fotograf JR potujeta po francoskem podeželju in izdelujeta velikanske črno-bele portrete domačinov. Topla, duhovita in ganljiva meditacija o prijateljstvu, minljivosti in moči umetnosti. Nagrada za najboljši dokumentarec v Cannesu in nominacija za oskarja.
 
Agnès Varda je osrednja figura moderne filmske zgodovine, mama francoskega novega vala. Sodi med vodilne filmarje sveta. Leta 2018 je prejela častnega oskarja, leto prej pa so jo s častno zlato palmo za življenjsko delo nagradil v Cannesu.

Pri filmu O ljudeh in vaseh je združila moči s priznanim 33-letnim francoskim fotografom JR-jem in nastal je očarljiv dokumentarni film ceste. Skupaj potujeta po francoskih vasicah v JR-jevem foto tovornjaku in se srečujeta z domačini, poslušata njihove zgodbe in izdelujeta portrete epskih velikosti. Fotografije so vidno razstavljene na hišah, hlevih, prodajnih mestih, vlakih … in razkrivajo izredno človečnost, ki druži različne ljudi, kraje in oba avtorja.

 

Recenzije

"Pravi mali filmski dragulj!"
– The Hollywood Reporter

"Čudo"
– The Guardian

 

Nagrade, festivali

Najboljši dokumentarec – Cannes. Nominacija za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec. Nagrada spirit organizacije Film Independent za najboljši dokumentarec. Nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Toronto. Nagrada lumière za najboljši dokumentarec. Nagrada Združenja newyorških filmskih kritikov za najboljši dokumentarec. Nominacija za cezarja v kategorijah najboljši dokumentarec in najboljša izvirna glasba. Telluride. San Sebastián. New York. London. FEMF, Piran.

Vir: Mestni kino Ptuj, Napovednik.com

Zemljevid