S smučmi po skrivnostni Trnovski planoti

S smučmi po skrivnostni Trnovski planoti:

 

SPOROČITE VAŠ E-MAIL, DA VAS OBVESTIMO O PODROBNOSTIH in TERMINIH. 

Odkrivanje ​belih skrivnosti Trnovskega gozda.

 Nekoč so Zvezde govorile s človeškim Bitjem. V usodi Sveta je, da so sedaj tiho. Zavedati se te Tišine, je neprecenljivo ...​

(za manjše skupine)

Kdaj bomo tam?

Možna je enodnevna ali dvodnevna tura (zbiramo prijave), odvisno od vremenskih in snežnih razmer, kar se določi vnaprej, v sredini tedna. Vse dodatne in potrebne informacije o lokacijah, izpeljavi ture in ostalem, dobite ob prijavi.

Zakaj je ta tura posebna?  

Sneg je nekaj enkratnega, saj ta vodni material omogoča mnogo zabave. Ena od njih, ki je precej spregledana, je pohodno smučanje ali turni tek na smučeh.

Pohodni smučar je podoben turnemu smučarju, samo teren raziskovanja in uporabe je dosti bolj blag. Uporablja širše, težje, čvrstejše tekaške smuči z robniki, ki majo spodaj ribjo kostjo za lažji vzpon.

Zato, če nekdo želi spoznati, kaj omogočajo te širše tekaške smuči, v kombinaciji z dobrimi čevlji v globokem snegu, lahko to preveri na posebnih izletih. Mi jih bomo doživljali v Trnovskem gozdu. POMEMBNO:  Za smuči in čevlje nudimo izposojo.

Trnovska planota je največja gorska planota Primorske in v belini snega je to avantura 'par excelence', dostopna vsakomur. Ta raj pa seveda ni za tiste, ki se radi sončijo na obalah morja, ampak za prej omenjene pohodne smuči.

Dinarski značaj Planote poudarjajo izraziti kraški pojavi, kot so vrtače, škraplje in žlebiči, travnate površine z golim kamenjem, kamenjem, zloženim na kupe in suhozide, z vegetacijskimi oblikami, ki kažejo na ostre vremenske razmere.

Ta svojevrstna kulturna krajina je tudi velika posebnost v slovenskem merilu.

Mir, tišina in prisotnost v zimski naravi, drugačni, kot smo je vajeni, sestavlja kombinacija gibanja na smučeh po gozdnih cestah, mešanih gozdovih, tu in tam odprtih planjavah. Nič ne spominja na Primorsko.

S posebnim in drugačnim snegom (sonce in bližine morja) in izjemnimi razgledi, je Planota res sanjska dežela za pohodne smuči.

 

Kaj lepega bomo videli?

- Dolino Smrečje (naravni rezervat), ki ima nepravilno obliko kraške globeli in z debelimi aluvijalnimi nanosi pokrito dno.

- Ledeno jamo, veliko Ledenica v Paradani. To je udorna dolina z rastlinskim obratom in jamskim spletom, globoka 600 m in dolga 2 km, z značilnimi dvoranami v vhodnem delu, ter nizu brezen v nadaljevanju.

- Poldanovec, manj znani vrh, ki je razgledno svetišče nad dolino Trebuše.

- Veliki Češevik, osamljeno gora bukovega gozda.

- Smrekovo Drago, največjo kraško globel v Trnovskem gozdu, s tipičnim mraziščem s toplotnim in

  rastlinskim obratom

- Dolino Lazne, skriti biser, ki leži pod 1053 m visokim Travnim vrhom v Trnovskem gozdu.

 

Kje bomo spali in kaj dobrega bomo pojedli in popili?

Prespali bomo v Iztokovi koči pod Golaki, planinska koča II. Kat., kjer bomo tudi jedli; Izključno domačo, lokalno hrano, po kateri je ta koča zelo znana. Lahko se plan ture spremeni, v primeru velikih količin snega ali za spremembo in bo prenočevanje (sobe) in hrana v Okrepčevalnici Lazna (domače, lokalne jedi).

Skupine bo vodil Dejan Ogrinec, licencirani vodnik in inštruktor več športov v naravi, ki se s pohodnim smučanjem ukvarja že tri desetletja.

 

 

 

Vir: Torma, organizacija dogodkov, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Torma, organizacija dogodkov:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

Zemljevid