7. International Non-festival of The Theatre of Th

  • Kaj: Festival gledališča zatiranih
  • Kdaj: sreda, 31.7.2019 od 14.00 do 6.00
  • Kje: Gornji Grad
  • Prireditelj: Transformator
  • Vstopnina: EARLY BIRDS prijave in plačila do 30. 6. 2019: 50 EUR - Prijave in plačila po 30. 6. 2019: 70 EUR

7. MEDNARODNI NE-FESTIVAL GLEDALIŠČA ZATIRANIH: KOMU GRMI?
KAPITALISTIČNEMU SISTEMU ALI VSEM NAM, KI SMO VANJ VPETI?

Kapitalistični sistem in njegov način delovanja vse bolj in neizprosno izkorišča vsakogar in vse - brez meja. Naš trenuten način življenja je samouničujoč in dolgoročno nevzdržen, kapitalistično izčrpavanje vseh virov našega planeta pa je ena glavnih političnih in življenjskih groženj našega časa. V sistemu pod diktaturo trga postane vsaka okoljevarstvena iniciativa nov produkt in tržna niša. Od proizvodnje električnih avtomobilov do prodaje izključno varčnih žarnic. Stalna gospodarska rast in želja po dobičku ne smeta biti izhodišče v prizadevanju za obstoj človeške vrste na planetu Zemlja, saj vodita v to, da bomo na koncu pojedli sami sebe.

Kakšni so možni načini prizadevanja za bolj trajnostno družbo? Ali soočanje z ekološko krizo pomeni tudi soočanje s patriarhalnim, rasističnim, fašističnim in kapitalističnim sistemom?

7. mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih je namenjen aktiviranju posameznic_kov in skupin, ki bomo v petih aktivnih dneh preko delavnic in predstav odpirali tematike okoljevarstva in klimatskih sprememb ter iskali načine za bolj trajnostne in okolju ter ljudem prijaznejše načine sobivanja.

CENIK IN PRIJAVE

- EARLY BIRDS prijave in plačila do 30. 6. 2019: 50 EUR
- Prijave in plačila po 30. 6. 2019: 70 EUR

Spletne prijave sprejemamo do 15. 7. 2019 na linku https.//forms.gle/7694NwSi6rKucxYj7.
Prijave za otroke pa tukaj:

V karto je vključeno spanje v Ne-festivalskem kampu, jutranja kava, čaj in sadje, dnevno dva veganska/vegetarijanska (kosilo in večerja), delavnice in predstave ter delavnice, prehrana in varstvo za otroke.
V skladu s svojimi finančnimi zmogljivostmi in z načeli solidarnostne ekonomije lahko pri plačilu nakažete tudi višji znesek od navedenega in tako organizatorjem dogodka olajšate delo.

PROGRAM

DDELAVNICE

Stara roba, nova raba - BREZPLAČNA ustvarjalna delavnica za otroke
Nina Kojc (1., 2. in 3. avgusta med 10:30 in 12:30 ter 15:30 in 17:30).
Zbirno mesto: na klopi pred trgovino Mercator, Tlaka 32.

Kako ponovno uporabiti tetrapak? Te zanima kako se slika s kamni? Kako si splesti mavrično preprogo?
Skozi zgodbe, ki nam jih bo ponudila MARSova čitalnica na obisku, bomo raziskovali povezanost narave in človeka ter razmišljali o načinih varovanja okolja. Na delavnici bomo iz naravnih in recikliranih materialov ustvarjali uporabne in umetniške izdelke, starim predmetom poiskali nov pomen in uporabno vrednost ter spoznali, kaj vse je z malo iznajdljivosti mogoče izdelati kar doma ter se pri tem izogniti nepotrebnemu nakupovanju.
Delavnico poteka v sodelovanju z Zavodom MARS.

We don't need another Hero! - naslavljanje podnebne problematike v kapitalizmu
Uroš Kaurin (31. julij, 16:00; 1., 2., 3. avgust, 10:00–13:00 in 15:00–18:00). Udeležba je obvezna v vseh terminih delavnice.
Maks. število udeleženk_cev: 10

Delavnica avtorskega gledališča se bo pričela 31. julija, s prvimi navodili in delom za gradnjo in razvijanje avtorskih prizorov v paru ali triu na temo podnebne problematike v kapitalizmu. Vsak ustvarjen prizor se bo pokazalo, nato pa analiziralo, komentiralo in podalo feedback ustvarjalkam_cem, ki bodo na podlagi prejetih informacij, ponovno ustvarjali nove prizore ali razvijali stare prizore.

Uroš Kaurin: "Iskreno verjamem, da je kultura (kreativno in kritično mišljenje ter ustvarjanje) eden glavnih vodnikov na poti do egalitarnega, solidarnega, pravičnega – srečnega sveta. A to ni samoumevno. Da bi bil boj za kulturo neizprosen, moramo biti do kulture, pa tudi nas kot njenih ustvarjalcev, neizprosni. Ne pristajam na navidezno solidarnost in kvazi-alternativnost. Ne pristajam na naše in njihove. Bolj kot so nam jasne vrednote in cilji, za katere se borimo, bolj je naš boj odprt in vključujoč. Če so to seveda naše vrednote. Moje so. Po mojem je edino afirmativna pozicija motor sprememb. Nasprotovanje nečemu brez jasne alternative ali vizije je zame zgolj prvi korak do avtoviktimizacije in kot tako ne more opolnomočiti nikogar."

There Is a Crack In Everything – pokrajine telesa in sveta
Birgit Fritz (1., 2., 3. august, 15.00–18.00)
Maks. število udeleženk_cev: 10

Is it necessary to give 120% in order to actively, truly and thoroughly participate as an activist in fight against the climate change? Should we feel guilty for participating in the capitalism, never mind our activist fights and actions? Is it possible to take care of and focus on oneself without being individualistic and letting down others in the collective fight for the planet, society and all living beings?
Methodology used in the workshop is drawn from the Autopoetic theatre.

Birgit Fritz (birgitfritz.net), born in Carinthia, is the author of InExActArt – The Autopoietic Theatre of Augusto Boal: a Handbook of Theatre of the Oppressed Practice. She is a longstanding TO practicioner, dramatherapist, feldenkrais-teacher, member of JSIRRI, and co-founder of TdU-Wien and Forumtheatregroup SpielerAI. She teaches Theatre as research at the University of Vienna, and she has also led trainings as a visiting tutor in Slovenia and the Basque country.

There Is a Crack In Everything – pokrajine telesa in sveta
Birgit Fritz (1., 2., 3. august, 15.00–18.00)
Maks. število udeleženk_cev: 10

Workshops with Abel Solares will include physical theatre training with elements of Japanese and Latin American art forms. They will focus on the physical presence of the actor and the aesthetics of Image Theatre and Storytelling and through it physically awake the bodies and minds of the participants as actors and activists.

Abel Solares, born in Guatemala City, is an actor, theatre anthropologist, founder member of Teatro Vivo de Guatemala. He studied acting and directing in Guatemala, Costa Rica and Mexico. He is a scholar of Japanese performance arts and has done research in traditional Japanese theatre, and has also written studies and publications on theatre and mask, performing bodies and cultural identities. He currently lives in Graz, where he trains storytellers and hosts storytelling events and is active in Arte sin Fronteras – Kunst ohne Grenzen (

 
Prosto po Brechtu
Mišo Mićić in Sara Lucu (1., 2., 3. Avgust, 15.00–18.00)
Maks. število udeleženk_cev: 10

Gledališče ni zgolj prostor ustvarjalnosti in umetniškega izražanja, temveč prostor svobodnega premisleka o sebi, družbi in sistemu, v katerem živimo. Je prostor, v katerem lahko pokažemo druge možnosti sveta, ki se morda zdijo utopične, dokler jih ne vidimo bivati na odru. Parafrazirano po Brechtu namreč realnost ustvarjamo ljudje, kar pomeni, da jo lahko ljudje tudi spreminjamo – prav tako kot gledališko predstavo. Če pa so ljudje tisti, ki lahko dosežejo potrebne spremembe v svetu, se morajo relevantnih problemov najprej zavedati in o njih tudi razmišljati.Ravno zato bomo na delavnicah iskali in kritično raziskovali tematike in vprašanja, ki se nam zdijo relevantna za naš čas, obenem pa preizkušali tudi relevantne načine uprizarjanja glede na želene učinke.

Sara Lucu je diplomirana sociologinja ter magistrica gledališke režije, ki se z gledališčem ukvarja že več kot dve desetletji. Mišo Mićić je diplomirani prevajalec, ki trenutno zaključuje magistrski program Oblike govora na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Oba sta večstranska gledališka ustvarjalca z raznolikimi izkušnjami na področju umetnosti in performiranja. V svojem večletnem delovanju sta gledališče raziskovala kot igralca, performerja, režiserja, dramaturga, producenta, pisca ter mentorja.

Pred podnebnimi spremembami - delavnica v DEOS, Centru starejših
Mihaela Žveglič in Simon Macuh (31st July, 1st, 2nd August – 15.00–17.00)

Delavnica je zaprtega tipa!

V času Ne-festivala gledališča zatiranih se bo ponovno odvijala tudi delavnica za starejše v DEOS Centru starejših Gornji Grad. Zastavljena je kot medgeneracijski dialog s starejšimi, za katere vemo, da so polni zgodb in izkušenj. Njihova končna produkcija bo javna in predstavljena na Ne-festivalu.

PREDSTAVE IN SPREMLJEVALNI DOGODKI

31. 7. 2019, 19.00 (intervention in public space of Gornji Grad)
Non-festival opening caravan (music, instruments, dancers, actors, masks, transparents, …)

31. 7. 2019, 20.00 (Pr’ kozolc)
Resilient revolt
Forumska predstava o podnebnih spremembah, ki je nastala kot rezultat štiridnevnega procesa in rezidence mednarodne zasedbe umetnic_kov, aktivistk_ov in izvajalk_cev metode gledališča zatiranih. Predstava bo služila kot izhodišče za organiziranje gibanja forumskega gledališča o podnebni pravičnosti po vsej Evropi.

☢ 1. 8. 2019, 19.00 (na javnem kraju v Gornjem Gradu)
Plastika fantastika je izobraževalna predstava za otroke, glasbeno gledališka risanka, ki se preko interaktivne dramske igre ukvarja s problemom plastičnega onesnaževanja, praksami recikliranja ter vprašanjem individualne in kolektivne odgovornosti. Predstava nastaja v okviru umetniške in raziskovalne usmeritve ReUse centra na Reki (projekt, ki poteka v okviru programa Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture), in predstavlja sodelovanje mladih reških performativnih in vizualnih/likovnih umetnikov. Scenografija in kostumografija v predstavi je izdelana iz recikliranih plastičnih materialov, sama predstava se na koncu spremeni v delavnico za izdelavo šolskih peresnic iz plastičnih vrečk, kar ponuja praktično upcycling doživetje.
Avtorice in izvajalke: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Kostumografinja, scenografinja, vodja delavnice: Tanja Blašković
Glasba: Mario Jovev
Svetovalka za režijo: Alisa Debelić
Produkcija: Zveza društev Molekula (Savez udruga Molekula), Reka
Predstava je namenjena gledalcem, starejšim od 6 let.

☢ 1. 8. 2019 (različne lokacije v Gornjem Gradu)
Majdina večerna šola
Prisrčna, angažirana in agresivna mirovnica, upokojena učiteljica matematike Majda iz Mengša povede svoje učence, pardon, publiko v interaktivno razpravo o mirovništvu, recikliranju, človekovih pravicah, o neskončni uporabi plastičnih vrečk in kako se zavarovati pred atomsko bombo. V času pouka bo pobirala tudi podpise za prepoved vojne v Sloveniji.
Avtorica in izvajalka: Anja Bezlova


☢ 1. 8. 2019, 21.00 (Pr’ kozolc)
Impro forum
Improforum je transformatorska specialiteta, nova tehnika gledališča zatiranih, ki jo razvijamo člani in članice društva, v katerem se zanimamo za delovanje gledališča zatiranih tukaj in zdaj ter kombiniranje z drugimi gledališkimi pristopi – v tem primeru z improvizacijskim gledališčem, ki ga povezujemo in postavljamo v najbolj znano in popularno tehniko gledališča zatiranih, forumsko gledališče. Impro-forumska predstava je predstava forumskega gledališča, ki temelji na improvizaciji, kar pomeni, da pred predstavo igralci nimajo nobenega v naprej predstavljenega scenarija. Scenarij predstave se oblikuje na licu mesta, glede na predloge iz občinstva. To pa predstavo popelje po v naprej neznanih poteh raziskovanja in razreševanja različnih situacij, ki jih iz življenja premikamo na oder ter dodajamo intervencije.
Izvedba: KUD Transformator
Produkcija: KUD Transformator
Predstava bo v angleškem jeziku.

☢ 2. 8. 2019, 19.00 (DEOS, center starejših Gornji Grad)
Vrvica, ki je rešila svet
Predstava obuja eno od izginjajočih tradicionalnih veščin in jo navezuje na perečo ekološko problematiko sodobnega sveta. Kot mnoga druga, so tudi inuitska in nekatera druga avtohtona severnoameriška ljudstva poznala tradicijo pripovedovanja zgodb, mitov in legend. Njihova posebnost pa je, da so pripoved spremljali s t.i. podobami iz vrvic. S tem so zgodbi dodali poseben vizualni in doživljajski element, saj so lahko tudi poslušalci spremljali zgodbo z lastnimi figurami iz vrvice. V predstavi Vrvica, ki je rešila svet, se bo tradicionalna inuitska zgodba o pravljičnem bitju Qualapaluk pripovedovala prek animacije vrvice in njene sence. Navezala pa se bo tudi na sodobno tematiko podnebnih sprememb in topljenja arktičnega ledu, ki predstavlja eno od najhujših okoljskih groženj današnjega časa.
Avtorja: Jaka Andrej Vojevec, Barbara Polajnar
Režija: Jaka Andrej Vojevec
Dramaturgija: Urša Adamič
Produkcija: KUD Transformator

☢ 2. 8. 2019, 20.30 (Pr' Čebelnak)
Oblačne zgodbe
Zgodba o neskončnem življenju oblaka. Vse drugo boste že še izvedeli! Celotna štorija ima nekaj malega zgodovine. Prikazen po imenu L. je začela zbirati smeti po ulicah. Potem je pomislila na oblak. Potem je iz plastike, ki jo je zbrala, naredila knjigo. Tako se je po koščkih prikazala zgodba. Kaj več vam zdajle ne morem povedati! Če bi si želeli ustvarjati zvoke v ozadju med potekom zgodbe, ste dobtodošli!
Avtorica knjige, ilustracij in zgodbe: Lucika Lucic (Luvija Leksić)

☢ 2. 8. 2019, 21.00 (na javnem kraju v Gornjem Gradu)
Duo Zajtrk, koncert
Laura Krajnc (vokal, violina, ropotuljice) in Sven Horvat (kitara)

☢ 3. 8. 2019, 19.00 (pri Galeriji v Gornjem Gradu)
Čoln / The Boat
Odprto morje, pustolovščina, svoboda... pa tudi bližajoče se nevihte in pošasti, ki se skrivajo v temnih globinah... upanje na boljši jutri, ki se lahko spremeni v poslednjo pot. Pridružite se posadki malega čolna, ki bo zajadral čez horizont in mogoče bomo skupaj končno odkrili obljubljeno obalo!
Avtor: Skupina Tretja roka

☢ 3. 8., 20.00 (Pr' Kozolc)
Ne-festivalska končna produkcija
Predstavitev produkcije delavnic.

―――――――
ORGANIZATOR
Kulturno umetniško društvo Transformator

SOORGANIZATORJI
Zavod MARS, DEOS Center starejših Gornji Grad, Društvo Krog, Zavod Bob

FINANCERJI
Občina Gornji Grad, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Mestna občina Ljubljana

Vir: Transformator, Napovednik.com

Zemljevid