Eno balado, prosim!

V pripovedovanju zgodb preko balad se za mizo srečata Zvezdana Novaković, vokalistka, harfistka in vsestranska umetnica, in Urška Centa, plesalka flamenka in odrska ustvarjalka. Po premiernem performansu na festivalu Druga godba sledi ponovitev!

Umetnici oblikujeta močno ekspresiven dvojec, ki v svojem sodelovanju rojeva doživet program pesmi, uglasbljenih pogovorov, plesa, ritmik in melodij, po katerih se pretakajo slovanskost, balkanske kulture in flamenko. Resonirajoče petje in v sen zibajoča harfa Zvezdane Novaković ustvarjajo mogočno zvočno polje prerojenih ljudskih zapuščin, po katerem s perkusijami in nezadržano prvinskostjo giba flamenka pleše Urška Centa. "Eno balado zate, drugo zame," je pravilo njunega čuječega pogovora in rdeča nit pripovedi dveh žensk, ki v sebi čutita globoko segajoče korenine ljudske umetnosti.

Petek, 31. maj 2019, ob 20:30
Pocket teater, Ljubljana

Noches de Tablao
cikel flamenka▶ Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije.

▶ Urška Centa je vsestranska plesna ustvarjalka, ki je doma v flamenku. Njeno delo zaznamuje spajanje flamenka z različnimi kulturnimi profili bodisi sodobnih plesnih in glasbenih praks bodisi bolj tradicionalnih ljudskih umetnosti. Preko jazza, maqama, sevdaha, stare glasbe, elektronike in sodobne glasbe išče prostore za utemeljitev flamenka kot svobodnega, odprtega in izjemno osebnega izraznega orodja.

 

Vir: Plesno kulturno društvo CoraViento, Napovednik.com

Zemljevid