PovezujeM / Tivolski ustvarjalni krog

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

Delavnice bodo potekale julija in avgusta, in sicer od ponedeljka dopetka, 8.–12. julija ter 26.–30. avgusta,od 8. do 16. ure, vsak dan v drugem muzeju. Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekolikodrugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Namenjene so otrokom od 6. do 12. leta.

 

PROGRAM:


PONEDELJEK / V Muzeju novejše zgodovine Slovenije letošnje leto posvečamo fotografiji. Ogledali si bomo največji fotografski arhiv 20. stoletja v Republiki Sloveniji. Raziskovali bomo igro svetlobe in teme. Eksperimentirali bomo in razvijali svojo ustvarjalnost v tehnikah risanja in slikanja na svetlobi – izdelovali bomo starograme in kemograme. Odkrivali bomo, kako so včasih nastale fotografije, in ustvarjali cianotipije. Opazovali bomo svet skozi kamero obskuro in za konec izdelali senčno gledališče. Vmes se bomo v idiličnem okolju parka Tivoli igrali stare otroške igre.


TOREK / V Narodni galeriji vas pričaka počitniški dan v stripu.
Radi berete stripe? Ob razstavistripov Alana Forda in stalni zbirki bomo raziskovali, kakšne so skupne lastnosti junakov, ki nastopajo v njih, in spoznavali značilnosti te likovne zvrsti. Z domišljijsko igro bomo odkrivali zgodbe galerijskih umetnin: upodobljenci so namreč pogosto zelo zgovorno naslikani, njihovi obrazi in kretnje nam sporočajo skrite misli in neizrečene besede. Na tablice v obliki oblačkov bomo s kredo zapisali, kaj razmišljajo ali se pogovarjajo osebe na izbranih slikah, tudi sami pa bomo ustvarili strip v velikem formatu.


SREDA / V MGLC in Švicariji nas čaka 33. grafični bienale! Velika razstava, ki se zgodi vsaki dve leti. Naše druženje bo zelo zabavno, saj je tema letošnjega bienala satira in humor! Pripovedovali si bomo vice, ki jih poznamo, in si izmišljevali nove. Veste, kaj je mem? Ste vedeli, da izvira iz davnega leta 1976? Navdihnjeni z letošnjo temo bienala se bomo poglobili v sodobno obliko vizualnih vicev in jih bomo nadgradili s tehniko preprostega visokega tiska. V svoje roke nas bo vzel tudi naš prijazni gozd, ki domuje na Rožniku. Hm, morda pa srečamo kakšnega ježka, ta je letos maskota bienala.


ČETRTEK / V Narodnem muzeju Slovenijese bomoprelevili v detektive preteklosti. Urili se bomo v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici ter izkopane predmete skrbno proučili. Spoznali bomo, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine, ter prisluhnili zgodbam, ki jih skrivajo v sebi. Sprehod skozi arheološko razstavo nam bo razkril marsikatero zanimivost. Preizkusili se bomo v klesanju v kamen, v voščene tablice zapisali znan latinski rek ter izdelali mozaične škatlice za naše zaklade. Seveda ne bo manjkalo zabave: igrali se bomo nenavadne antične družabne igre.


PETEK / VModerni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) bomo potovali v osemdeseta leta – pisana, eksperimentalna, nepredvidljiva ... Na razstavi si bomo ogledali veliko talno sliko skupineVeš slikar svoj dolg, polno raznobarvnih vzorcev. Tako kot umetniška skupina bomo izdelali svojo prostorsko sliko iz najrazličnejših materialov in tehnik. Zato prinesite s seboj oblačila, ki se ne bojijo barv. Postopke ustvarjanja bomo sproti dokumentirali in tako mimogrede ustvarili živopisno eksperimentalno animacijo.


Cena enega počitniškega tedna PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 120 EUR na otroka,
prijave sprejemamodo zapolnitve mestna petra.derganc@mglc-lj.siali(0)1 241 38 18.
Poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje vključuje kosilo.
Malico otroci prinesejo s seboj.
Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno na 15, če bo premalo prijav, počitniški teden odpade.
 

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid