Najlepša dežela na svetu

Mojster dokudrame Želimir Žilnik je v tesnem sodelovanju z nastopajočimi posnel živahno in humorno zgodbo o mladem beguncu, ki se na Dunaju znajde razpet med novo pridobljeno svobodo in tradicijami domovine.

zgodba
Film spremlja skupino mladih migrantov na Dunaju, njihov boj z birokracijo, njihove strahove, medsebojno podporo in uspehe. Glavni junak je dvaindvajsetletni Bager, ki se je iz Afganistana odpravil kot sedemnajstletnik in v Avstrijo po treh letih potovanja prispel leta 2015. Mladenič, ki odlično govori nemško in ima avstrijsko dekle, je skupaj s prijatelji na dobri poti, da postane pravi Evropejec. Toda nekega dne se na Dunaju nepričakovano pojavi njegov dedek Hajdar, ki je v Avstrijo prispel nelegalno preko Slovenije. Bagerju prinaša sporočilo, da ima kot edini preživeli moški v družini dolžnost ohraniti njeno ime in čast …

Mojster dokudrame Želimir Žilnik je v tesnem sodelovanju z nastopajočimi posnel živahno in humorno zgodbo o mladem beguncu, ki se na Dunaju znajde razpet med novo pridobljeno svobodo in tradicijami domovine.

iz prve roke
"Po Destinaciji Srbistan, ki je bila zelo uspešna v tujini, posebno v Avstriji in Nemčiji, so me povabili, da posnamem film, ki ne bi govoril o ljudeh v prehodu oziroma na poti, ampak o tistih, ki so prišli, da ostanejo. /…/ Zdelo se mi je, da bo razburljivo preživeti nekaj tednov v raziskovanju, pogovorih, pisanju in izbiri interpretov. Najti sem hotel teme, ki so tem ljudem najpomembnejše, mediji pa o njih ne pišejo. Teme, ki so povezane z njihovim sistemom vrednot, družinskih odnosov in hierarhije …"
- Želimir Žilnik

portret avtorja
Več o avtorju lahko preberete na njegovi uradni strani:

kritike
"Nežen, zrel in umerjen pogled v vsakdanjik beguncev s Srednjega vzhoda, ki iščejo novi dom v zahodni Evropi /…/. Žilnik – med režiserji nekdanje Jugoslavije nedvomno najbližji ekvivalent Kenu Loachu – pristopi k vroči temi na osvežujoče zmeren način ter izvabi sijajno igro iz neprofesionalne zasedbe igralcev. /…/ V pričujočem filmu ostaja zvest svojemu neolepšanemu, nespoliranemu pristopu, zato rezultat na prvi pogled morda deluje precej skromno, a je ob pozornejšem pogledu trdo prigaran, dragocen in izjemno prepričljiv. Žilnik je blag, umirjen in razumen glas, ki ima v trenutnem vzdušju hrupnih dezinformacij in reduktivno jedke retorike ključni pomen."
- Neil Young, The Hollywood Reporter

"Nepomembni vidiki vsakdanjega življenja postanejo ključni: učne ure nemščine, trening boksa, multietnični pevski zbor, obisk božičnega sejma, iskanje stanovanja ali službe, veselje ob pridobitvi dovoljenja za bivanje, ženski pogovori o pravici moških, ki imajo lahko v skladu s koranom več kot eno ženo, zaskrbljenost ob časopisnih člankih o madžarski politiki na meji s Srbijo ... /…/ Žilnik ne čuti potrebe po iskanju velikih, dramatičnih zgodb; namesto tega želi pokazati, da je multikulturna, odprta in raznolika družba mogoča."
- Camillo De Marco, Cineuropa

Vir: Kinodvor, Napovednik.com

Zemljevid