Okrogla miza na UL FA - Berlage Reunion

Inštitut Berlage je leta 1990 ustanovil Herman Hertzberger in bil tudi prvi dekan šole, ki je na začetku delovala v nekdanji sirotišnici Alda van Eycka v Amsterdamu. Pri vodenju šole, ki se je kasneje preselila v Rotterdam, je ves čas sodeloval tudi Vedran Mimica, ki je bil tudi njen zadnji direktor, leta 2012 ko se je prestrukturirala 'The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design' in deluje v okviru TU Delft.

Postdiplomska arhitekturna šola se je uveljavila s programom, ki je v nasprotju s klasičnim univerzitetnim izobraževanjem, ki deluje na piramidalen - hierarhičen način, deloval horizontalno – mrežno, z metodo raziskovanja skozi projektiranje t.i. research by design.
Študenti so projekte razvijali pod mentorstvom najzanimivejših arhitektov tistega časa (Rem Koolhaas, Willem Jan Neutelings, Zaha Hadid, Kenneth Frampton,…) in so danes sami vidni, evropsko uveljavljeni projektanti in pedagogi.


Na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani smo povabili Vedrana Mimico, ki bo imel predavanje na temo Načina študija in metod ter razvoja Inštituta Berlage. Predavanju bo sledila okrogla miza z alumni različnih generacij inštituta, ki jo bo moderiral Vedran Mimica. Udeleženci okrogle mize bodo govorili o življenju in delu na berlagu, vplivu tega študija na njihovo projektantsko in pedagoško prakso, primerjavo tega načna študija s klasičnim univerzitetnim ter potencialom povezovanja obeh modelov.


Vedran Mimica
Je diplomiral na Fakulteti za Arhitekturo Univerze v Zagrebu leta 1979, kjer je poučeval med leti 1984-1991. Med leti 1991 in 2012 je bil pedagoški direktor, prodekan in na koncu direktor na inštitutu Berlage v Amsterdamu in Rotterdamu. Od leta 2012 je gostujoči profesor na Fakulteti za arhitekturo IIT v Chicagu. Je soavtor knjig Notes on Children, Environmentand architecture, Randić&Turato: The Architecture of Transiion, Contemporary Croatian Architecture: Testing Reality, The Berlage Affair.

Vir: Fakulteta za arhitekturo UL, Napovednik.com

Zemljevid