Črkoslikarije: POP ART

POP ART: Slišiš kaj pišem?

Včasih se nam zdi, kot da so naši občutki tako silni, da ne bi sodili nikamor drugam kot v stripovski oblaček. Skočimo v pozna 50. in 60. leta 20. stoletja, v Veliko Britanijo in ZDA. Takrat se je razmahnilo gibanje POP ART in umetniki kot so Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton in drugi. Kot upor likovnim praksam, ki so bile prisotne tik po drugi svetovni vojni, so za svoj umetniški izraz uporabili ideje iz sveta stripa, popularne kulture, potrošništva, na primer embalaže za hrano, izdelovali so nenavadne kolaže.

Izvedeli bomo pomen besede onomatopoija in kako si zapomnimo njeno izgovorjavo ter na ploščo naslikali oblaček z unikatnim vzklikom/medmetom.


Črkoslikarije so poučne in zabavne delavnice, na katerih se slika: črke! (in številke in ločila in mogoče še kaj podobnega).

Lokacije so vsakič drugačne.

Obvezne prijave na: crkoslikarije@gmail.com ali
na crkoslikarije.si/kontakt/


V uvodni zgodbi vsakič spoznamo drugo pisavo iz nekega zgodovinskega obdobja, umetniškega gibanja ali posebne priložnosti. Sprehodimo se po razgibani zgodovini: spoznamo kako se je rodila naša pisava – latinica, srečamo srednjeveške okrašene inicijale, odkrivamo pestrost kaligrafskih tehnik, lepoto prvih tiskanih črk, posebne plakatne črke 19. stoletja in se pomudimo v razgibanem 20. stoletju z raznolikimi umetniškimi gibanji (bauhaus, art deco, modernizem, popart itn.) Nato s čopičem in barvami ustvarimo črko ali besedo na za to posebej pripravljeno ploščo ter domov odnesemo pravo pravcato umetniško črkoslikarijo.

Vsaka edicija delavnice je svojevrstna, zato pridi in se nam pridruži, skupaj se bomo imeli res fino!

Vir: Črkoslikarije, Napovednik.com

Zemljevid